Grabar Kitarović: Zalagat ću za dobrobit BiH i njezino brzo članstvo u EU

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović izjavila je kako je Daytonski sporazum temelj BiH te da ga se treba držati jer su odstupanja od njega, kako kaže, samo stvorila neravnotežu između tri konstitutivna naroda u BiH.

– Naš je interes da BiH čvrsto nastavi putem razvoja, i nakon ovih izbora želim im da se sastave funkcionalne vlade koje će osigurati punu implementaciju prava svih državljana, sva tri konstitutivna naroda. Bez obzira na neke neprimjerene izjave koje smo čuli, ja čvrsto vjerujem u dobrosusjedske odnose i osobno ću se zalagati za dobrobit naše susjedne države, za opstojnost i prava svih naroda i građana BiH, za euroatlantski put BiH, za njezino brzo članstvo u EU – rekla je hrvatska predsjednica nakon sastanka s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Grabar Kitarović osvrnula se i na pridruživanje Makedonije NATO-u, pozdravivši taj korak. Izrazila je nadu da će makedonski parlament prihvatiti ustavnu promjenu koja tome vodi, piše Jutarnji list.

Dodala je kako je i Kosovo razlog za zabrinutost.

– Svi mi u EU moramo zadržati Kosovo i Srbiju na putu pregovora. Hrvatska se neće miješati u pregovore Beograda i Prištine, ali ćemo to pozorno pratiti – rekla je hrvatska predsjednica.

(RTVTK/FENA) I.B.

Pročitajte...