Grad Tuzla osigurao 120.000 maraka podrške Graničnoj policiji BiH

Jedna od najkritičnijih tačaka kada je riječ o ilegalnim migrantima je istočna granica BiH. Migranti koji ilegalno ulaze na našu teritoriju preko Zvornika dolaze u Tuzlu. Prema podacima Vlade TK samo u augustu evidentirano je 2.699 migranata koji kod sebe nisu imali identifikacione dokumente ili potvrdu o iskazanoj namjeri podnošenja zahtjeva za azil. S ciljem pomoći Graničnoj policiji BiH iz budžeta Grada Tuzla izdvojena su značajna finansijska sredstva.

Novinarka: Devleta Brkić

Granična policija BiH dobila je podršku Grada Tuzle, kroz vrijedna finansijska sredstva, osigurana u budžetu za ovu godinu. Riječ je o podršci u iznosu od 120.000 KM, s ciljem zaštite državne granice od nezakonitog ulaska migranata na područje Bosne i Hercegovine. Donirana sredstva Granična policija BiH će utrošiti transparentno, namjenski i isključivo za jačanje kapaciteta, istakao je direktor Zoran Galić.

– Jedini su u BiH koji su na ovaj način pomogli Graničnu policiju, odnosno državu i njenu instituciju. Smatram, to je moj osobni stav, da na ovakav način se pokazuje koliko se voli država, koliko je građanima stalo da se neki problemi rješavaju. Kada bi ovaj primjer slijedile i sve druge općine, možemo kazati da bi onda imali dostatna sredstva za kupovinu moderne, specijalističke i sofisticirane opreme koja nam je neophodna u našem svakodnevnom radu, istakao je Galić.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović istakao je da je inicijativu u uključivanju svih nivoa vlasti kako bi se adekvatno odgovorilo na migrantsko pitanje pokrenuo bivši ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić. Imamović dodaje, da kad bi svi gradovi i općine u BiH, kantoni i Federacija izdvojili po 0,2 posto budžeta imali bi dovoljno sredstava da naša GP ima odgovarajući broj policajaca i adekvatnu opremu.

– Donesen je zaključak GV, na bazi tog zaključka usvojili smo rebalans budžeta kojim je predviđeno 120.000 maraka. 120.000 maraka nije dovoljno, ali ako svi izdvojimo 0,2 posto onda je to sasvim dovoljno. I ja pozivam, bar u FBiH sve gradove i općine, sve kantone i federalni nivo vlasti da izdvoje 0,2 posto za državnu graničnu službu, kako bismo i mi imali graničnu službu kakvu imaju druge evropske zemlje, kazao je gradonačelnik Imamović.

U 2020. godini Služba za poslove sa strancima BiH evidentirala je 12.660 migranata koji su ilegalno ušli u našu zemlju. Na području TK tokom mjeseca augusta službenici Uprave policije su pronašli i evidentirali 2.699 migranata, koji kod sebe nisu imali identifikacione dokumente ili potvrdu o iskazanoj namjeri podnošenja zahtjeva za azil. Najveći broj migranata dolazi iz Pakistana, zatim Afganistana, Maroka, Bangladeša, Sirije, te Irana.

(RTVTK)