Grad Živinice u ovoj godini ostvario najveći budžet od 27 miliona KM

Grad Živinice u prošloj godini po prvi put u svojoj historiji imao je budžetski višak od 1,2 miliona konvertibilnih maraka. Pored ostvarenog suficita budžet je u potpunosti i realizovan, a procentualno je ostvareno 102% Budžeta, što ranijih godina nije bilo u praksi zbog nedostatka sredstava.

Novinar: Devleta Brkić

U ovu godinu Grad Živinice ušao je s Budžetom u iznosu od 27 miliona maraka. Prema riječima gradonačelnika Samira Kamenjakovića u 2019. ostvaren je budžetski višak, dok je prije tri godine Budžet bio 17 miliona, sa deficitom od 2,6 miliona maraka.

– Danas, tri godine kasnije prvi put Grad Živinice ima suficit od 1, 2 miliona maraka, i ono što želim posebno naglasiti da smo za 7 miliona povećali Budžet. Ono što je bitno jeste da smo sve obaveze prema dobavljačima, izvođačima izmirili tako da danas Grad Živinice nema nikome dužan ništa, a imamo suficit, kazao je gradonačelnik Kamenjaković.

Prvi čovjek Grada ističe da je najvažnija stvar da je budžet povećan putem poreznog dijela, odnosno privrednim razvojem. Otvaranje poslovne zone i ulaganje privrednika koji posluju na području Grada Živinice u iznosu od 70 miliona najviše je rezultiralo punjenju budžeta.

– Meni je drago da je porezni dio povećan, to nam daje sigurnost i stabilnost budžetu. Možemo kazati da je budžet bio stabilizirajući, i da je bio razvojni. Želim kazati da smo u 2019 izvršenje budžeta imali 102 posto, da smo punjenje budžeta imali preko 90 posto. Milsim da je ovo rijedak budžet gdje se na ovakav način implementirao , nismo povećali budžet tako što nismo nešto uradili, evo izvršenje Budžeta je bilo 102 posto, i iz tog razloga ovo daje stabilnost.

Budžetski suficit otvorio je prostor za realizaciju niza važnih projekata u Gradu Živinice.

– Imali smo i određene konekcije sa viših nivoa gdje smo uradili niz projekata, tako da Grad Živinice danas ima situaciju da smo potpisali zadnji projkat za izrgadnju vodovodne mreže. Imali smo dio sufinasiranja od strane Vlade TK. Deponiju evo završavamo, potpisali smo ugovor za Evropskom bankom, odabrali smo izvođače, ističe Kamenjaković.

Gradonačelnik Kamenjaković posebno je ponosan na činjenicu da je budžet osim što je razvojni i stabilizirajući, bio i dosta pravedniji.

– Zato što smo u većinu mjesnih zajednica ulagali. Zato što smo prvi put uložili jako puno sredstava i u gradsku zonu. Niz godina prije nisu vraćane koncesije ljudima. Rudnici sada nakon što uplate konecesiona sredstva, mi ta sredstva vratimo u potpunosti na mjesta gdje je šteta načinjena, naglašava gradonačelnik.

Na području Grada Živinice realizovano je mnoštvo značajnih projekata u okviru kojih je i uspostavljanje inkubatora za Start-up projekte, uređenje parka Konjuh, te niz infrastrukturnih projekata.

(RTVTK)

Pročitajte...