Gradačac: Nove klupe za učenike OŠ Ivan Goran Kovačić

Gradačački sajam koji ove godine slavi 50 godina postojanja donirao je danas kabinetski namještaj za predmetnu učionicu engleskog jezika Osnovnoj školi ”Ivan Goran Kovačić” u Gradačcu. Ova škola je po broju učenika jedna od najvećih u Tuzlanskom kantonu, a radi u otežanim uslovima zbog nedostatka prostora. Nastava se odvija u tri smjene. Donacije su doprinos renoviranju školske zgrade koja je započeta tokom ove godine kroz nekoliko projektinih aktivnosti u kojima učestvuje i Vlada Tuzlanskog kantona.

Donacija školskih klupa znak je pažnje i dobrosusjednskih odnosa Gradačačkog sajma školi Ivan Goran Kovačić u čijim je prostorijama održavana sajamska manifestacija prije izgradnje dvorane Skenderija u Gradačcu, između 1969. i 1972. godine, kažu donatori. Namještaj su najmenski kupili od domaće firme.

– Mi smo išli na to da to bude domaća firma, iz Gračanice. Vrijednost donacije je oko 4.000 KM. I mi smo skromna firma, a mi ćemo to uraditi i sljedeće godine u većem obimu, kaže Hašim Šabanović, direktor Gradačačkog sajma.

Za narednu godinu, obećao je direktor Sajma školi će donirati klupe za još dvije učionice. Bit će to značajna dopuna planskim ulaganjima u školsku zgradu izgrađenu 1962. godine. Ove godine dobili su novac kroz prekogranični projekat INTERREG, u kojemu je učestvovala i Vlada Tuzlanskog kantona u namjeri da ukupno šest škola učini energetski efikasnijim.

– Uspjeli smo u tom projektu dobiti 185.000 KM, a sljedeće godine u julu će biti to realizovano. Promjena kompletne stolarije. Sljedeće godine uradit ćemo grijanje na pelet, kaže za RTVTK Esed Karić, direktor OŠ ”Ivan Goran Kovačić”.

Kako bi zgrada bila potpuno energetski efikasna, menadžmentu škole trebat će još pomoć za zamjenu krova od azbestnih ploča, kako bi 835 učenika, koliko ih pohađa nastavu ovdje, imalo kvalitenije i zdravije okruženje za učenje i rad.

Pročitajte...