Građani TK Prvi maj dočekali u svojim domovima

Danas na izletištima u TK  najglasnije su ptice. Neobična slika zatečena je i na Ilinčici, omiljenom izletištu tuzlaka. Ona je bila gotovo prazan. Nema izletnika, dima od roštilja, dječje graje i muzike.

U Tuzli danas nema ni šetača, na izletištima nema ljudi, poštuju se mjere Kriznog štaba. Iako je dozvoljelo okupljanje do pet ljudi, naše kamere nisu uspjele zabilježiti gotovo nikoga na mjestima gdje je inače za Prvi maj ranije vrvilo od onih koji su željeli proslaviti ovaj praznik.

U BiH zbog epidemije virusa korona obilježavanje 1. maja – Međunarodnog praznika rada protiče bez tradiconalnih uranaka i uobičajnih sindikalnih skupova. Međunarodni praznik rada obilježavan je i pjesmom i protestima, borbom za bolje uslove rada, a ove godine će većina Bosanaca i Hercegovaca 1. maj dočekati u svoja četiri zida, vjerujući da će posla ponovo biti, a uz njega i normalnog života.

Nemali je broj onih koji su se odlučili da iznajme vikendice. “Srećnici” koji žive u kućama nisu morali previše da brinu o tome kako spremiti roštilj, a oni koji žive u zgradama i odluče se na ovaj, rizičniji korak, moraće da vode računa o komšijama koje možda ne vole roštilj, a naročito ne njegov miris u svojoj dnevnoj sobi ili pak, onim zabrinutim, koji bi, po pojavi dima, mogli da pozovu vatrogasce. Najbolje bi ipak bilo da oni koji nemaju uslove odlože pripremu roštilja za neku drugu priliku i tako izbjegnu neželjene posljedice.

Iz policijske uprave MUP-a TK je ponovo upućen apel svima onima koji će iskoristiti drugi maj da ga proslave kao Praznik rada da poštuju mjere i preporuke Kriznog štaba FBiH, da se ne okupljaju u većem broju, drže distancu jer policija obilazi sva izletišta, a ukoliko bude primorana pisaće i kazne.

Radnici širom BiH, kao i širom svijeta, pozdravljaju Međunarodni dan rada danas u sve većoj neizvjesnosti. Umjesto da slave i odmaraju, za mnoge je danas prevladavao strah za sopstvenu egzistenciju.

 

Pročitajte...