Građani u TK izabrali lokalnu vlast

Prema preliminarnim rezultatima u TK načelnička mjesta preuzeli su kandidati  u Banovićima i  Čeliću. Stari/novi načelnici i gradonačelnici ostali su u Tuzli, Gračanici, Gradačacu, Kladanju, Srebreniku, Lukavcu, Sapni, Živinicama, Doboj Istoku. Za sada u Kalesiji samo 19 glasova je razlike između kandidata NBL-a i SDA.  U Teočaku se za mjesto načelnika bio je prijavljen samo jedan kandidat.

Kandidati SDA  su se u šest Općina/gradova nadmetali za mjesto načelnika/gradonačelnika. U četiri slučaja su branili pozicije dok su u tri lokalne sredine podržali kandidate  koalicionih partnera. Prema preliminarnim rezultatima kandidati ove stranke mjesto načelnika/gradonačelnika zadržali su u tri sredine.„Čini mi se da smo u Čeliću izgubili kandidata za načelnika, u Banovićima smo osvojili, u Kalesiji se vodi tijesna utrka”- rekao je Fahrudin Skopljak, predsjednik KO SAD TK. Skopljak ističe kako su kampanju za lokalne izbore vodilli fer i korektno.  „Tamo gdje smo bili na vlasti govorili smo ljudima o tome šta smo uradili i šta su nam planovi. Tamo gdje smo bili opozicija,  nismo napadali načelnike koji su obnašali tu dužnost, ukazivali smo na propuste i govorili građanima kako bi to SDA bolje radila. S obzirom da su ovo lokalni izbori da je bio veliki broj kandidata prijavljenih, da se ovdje radi o lokalnim problemima o komunalnim problemima SDA nije govorila o nekakvim velikim temama i globalnoj politici. Fokusirali smo se na ono što su problemi građana “, – rekao je Skopljak i dodao da je  siguran da će  njihovi načelnici i naši vijećnici raditi u interesu građana koji su ih  izabrali, da neće zaboraviti ljude koji su ih birali i da će biti distupni svojim biračima, svojim građanima.

Predsjednik KO SDP Dževad Hadžić,  istakao je da je ova polička opcija potrvdila svoju poziciju najjače kantonalne organizacije na ovom prostoru, kao najjača lijevo orjentirana stranka. „Uspjeli smo ne samo da sačuvamo naše tri gradonačelničke pozicije tako da zajedno sa drugim političkim opcijama pomognemo da se dobiju još dvije načelničke pozicije“, istakao je Hadžić. Od pet kandidata za načelnike/gradonačelnike, SDP-ovi kandiati odnijeli su pobjede u Tuzli, Gračanici i Gradačcu. Iz ove partije podržali su pobjednike u Čeliću i Kladnju.

S obzirom da tek 14 mjesci nakon osnivanja na poltičkoj sceni, iz Socijaldemokrata BiH smatraju kako su postali respekrabilan i nezaobilazan faktor u političkom životu TK. Kandidat ove stranke za načelnika Općine Lukavac odnio je ubjedljivu pobjedu. „Edin Delić je sa ogromnom prednošću osvoio načelničku poziciju i naredne četiri dogine će obnašati tu funkciju“.Time  smo  dokazali da jednu načelničku poziciju imamo a u  ovim drugim sredinama pružili smo dostojan otpor aktuelnim liderima koji imaju sve resurse prilikom vođenja ove kampanje “, rekao je Hadžić.

Pokret demokratske akcije je izgubio načelničku poziciju u Banovićima, a kandidati PDA osvojili su pozicije u Sapni  i Kladnju.  U Čeliću je pobijedio kadar Stranke za BiH Admir Hrustanović. U Srebreniku je novi mandat osvojio nezavisni kandidat, Nihad Omerović. Najnezivjesnija borba za načelničko mjesto je u Kaleisji, između aktuelnog načelnika Seada Džafića, kandidata Nezavisne bosanskohercegovačke liste i Zijada Kulanića, kandidata SDA.

 

 

 

 

 

 

Pročitajte...