Građanima Sarajeva podijeljeno 2.000 porcija ašure (FOTO)

– Podjela 2.000 porcija ašure za građane i goste bh. prijestolnice upriličena je u organizaciji Narodne kuhinje “Stari Grad” u saradnji sa Općinom Stari Grad Sarajevo, Gradom Bursom i Instutom “Yunus Emre” Sarajevo

SARAJEVO (AA) – Na Baščaršijskom trgu u Sarajevu danas je upriličena tradicionalna podjela ašure prolaznicima koji su uživali u jedinstvenim ukusima višestoljetnog jela, ovom prilikom sastavljenog od 55 namirnica, javlja Anadolu Agency (AA).

Podjela 2.000 porcija ašure za građane i goste bh. prijestolnice upriličena je u organizaciji Narodne kuhinje ”Stari Grad” u saradnji sa Općinom Stari Grad Sarajevo, Gradom Bursom i Instutom ”Yunus Emre” Sarajevo.

Gradska uprava Burse i Institut ”Yunus Emre” finansirali su nabavku namirnica za ašuru bez čije pomoći ne bi bila moguća priprema ove količine jela za građane koji su u redovima čekali da im se podijele porcije.

”Ove godine smo napravili 3.000 ašura za javnu podjelu i Bog je pomogao da ove godine imamo dobrog donatora Grad Bursu s njihovim rukovodstvom koji su nam omogućili da zaista uradimo nešto kvalitetno u ovome svemu, da povećamo nafaku, lijepo druženje. Nije to više stvar da li neko ima ili nema, stvar je u ovoj ljepoti življenja. Vidite koliko nas je danas”, kazala je Zilha Šeta, poznatija kao tetka Zilha, upraviteljica Narodne kuhinje ”Stari Grad”.

Za ovaj dan su se, kako je kazala, pripremali od četvrtka, a za većinu od 1.027 korisnika Narodne kuhinje ”Stari Grad” jutros su tokom podjele redovnih toplih obroka podijeljene i porcije ašure.
Ove godine su uposlenici sarajevske narodne kuhinje napravili dodatnih 1.000 porcija ašure za građane Mostara.

Muhammet Gumussoy, generalni direktor kompanije Burfas koja posluje pri Gradu Bursi, kazao je kako već sedmicu dana organizuju program podjele ašure na Balkanu i da su jučer po prvi put podijelili ašuru u Mostaru.

“Oko hiljadu ašura je podijeljeno, organizovani su programi. Danas smo u Sarajevu. Večeras ćemo ići u Mađarsku i tamo imamo program. Nastojimo ovakve programe organizovati i u Crnoj Gori, Srbiji, Grčkoj i cijelom Balkanu”, rekao je Gumussoy.

Ibrahim Karaman, šef Odjela za socijalne poslove i obrazovanje grada Burse, izjavio je kako grad Bursa ove godine organizuje 12. program podjele ašure, a u Bosni i Hercegovini je ovo treći put.
Programu je prisustvovao i ambasador Republike Turske u Sarajevu Haldun Koc koji je podsjetio na veze između Turske i BiH.

Prema njegovim riječima, program povodom Dana ašure pokazuje koliko dvije zemlje imaju zajedničkog.

”Sličnosti koje počinju u kuhinji, nastavljene su i u kulturnom životu. Nastavljeno je i u političkim odnosima, ali i ekonomiji”, rekao je Koc.

Deseti dan mjeseca muharrema, koji je prvi mjesec hidžretske godine, obilježava se kao Dan ašure. Tog dana ili nekoliko dana prije, muslimani koji obilježavaju Dan ašure prave posebno jelo nazvano “ašura” koje je nalik kompotu.

Kako se hidžretski kalendar razlikuje od gregorijanskog, tako i deseti muharrem svake godine po gregorijanskom kalendaru nastupa različitog dana. Prema Takvimu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini 10. muharrem 1439. hidžertske godine odnosno Dan Ašure bio je u subotu, 30. septembra.

Pravljenje ašure datira još od vremena poslanika Nuha koji je životinje i ljude prvi put nakon općeg potopa nahranio jelom koje je izgledalo kao jedna vrsta kompota u kojem su sastavljene tada preostale vrste žitarica, voća i povrća. Budući da sastojci ašure nisu spomenuti u Kur’anu, prema usmenoj predaji, jelo mora imati najmanje sedam sastojaka, dodajući druge prema želji i mogućnostima.

(RTVTK/AA)

Pročitajte...