Građevinski radnici svakodnevno izloženi opasnosti obavljajući radne zadatke

Samostalni sindikat građevinarstva i industrije građevinskog materijala BiH je apelovao na nadležne institucije da se aktivno uključe u rješavanje problema sa kojima se suočavaju građevinski radnici, jer su svakodnevno izloženi opasnosti obavljajući svoje radne zadatke, kako bi sebi i svojim porodicama obezbijedili uslove za egzistenciju.

Iz ovog sindikata uputili su saučešće porodici nastradalog radnika, koji je nažalost izgubio život obavljajući poslove na radilištu Koridora Vc na području Općine Hadžići.

– Nažalost svjedočimo sve češćim povredama radnika na radilištima naročito u sektoru građevinarstva i to najčešće sa smrtnim ishodima. Ova pojava ukazuje da rad u građevinarstvu nije potpuno organizovan u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima, te da se nisu preduzele potrebne preventivne mjere kako to nalaže Zakon o zaštiti na radu. Ukazujemo na veliku odgovornost poslodavaca ali i nadležnih inspekcija koje nedovoljno kontrolišu organizaciju rada i uvjete pod kojima se rad organizuje u sektoru građevinarstva – navode iz Sindikata građavinarstva.

Podsjećaju da su ranije uputili apel nadležnim institucijama i poslodavcima iz sektora građevinarstva da poduzmu mjere i radnje u cilju zaštite radnika od visokih temperatura. Iako temperature zraka dostižu 40 stepeni i više, kako dodaju iz granskog sindikata, svjedočimo da radnici u građevinarstvu rade na otvorenom bez adekvatne zaštite i to bez obustave rada i u najtoplijem dijelu dana, da nemaju adekvatna sredstva i opremu za ličnu zaštitu na radu, da radilišta nisu dovoljno osigurana i drugo.

– Krajnje je vrijeme da odgovorni, poslodavci i nadležne ustanove, preduzmu potrebne mjere i radnje kako bi se preventivno djelovalo i spriječile ovakve i slične tragedije – saopćeno je iz Samostalnog sindikata građevinarstva i industrije građevinskog materijala BiH.(FENA)