Gradsko vijeće Tuzle razmatralo planske finansijske dokumente

Redovna sjednica Gradskog vijeća Tuzle bila je u znaku razmatranja i donošenja više planskih finansijskih dokumenata za ovu i sljedeću godinu. Riječ je o Nacrtu Budžeta grada s Nacrtom odluke o njegovom izvršenju u 2020. godini, kao i Izmjenama i dopunama Budžeta za 2019. godinu. Među pomenutim dokumentima je i Izvještaj o izvršenju ovogodišnjeg budžeta za period 1. 1. – 30. 9. 2019. godine.
Tokom rasprave o planskim finansijskim dokumentima grada Tuzla za ovu i sljedeću godinu, opozicija je negodovala što sjednici ne prisustvuje gradonačelnik koji je njihov predlagač. Insistirano je i sugerirano da se građani na vrijeme obavijeste kako bi imali priliku uključiti se u javnu raspravu i time doprinijeti da to uistinu i bude Budžet građana. Kako je obrazloženo iz Službe za budžet i finansije, Budžet grada prema nacrtu bi u 2020. godini trebao iznositi 61 milion 753 hiljade i 413 KM. Taj iznos uključuje i planirano kreditno zaduženje za projekte komunalne infrastrukture.
Značajan dio sredstava biće utrošen za finansiranje javnih ustanova i preduzeća koje su u nadležnosti grada, dodaje Isaković. Prema Rebalansu, ovogodišnji budžet je uvećan za 733 hiljade KM.
Javna rasprava trebala bi biti okončana za mjesec dana, kako bi do kraja godine Gradsko vijeće imalo priliku izjasniti se i o prijedlogu Budžeta za 2020. godinu.

Pročitajte...