Guterres na Samitu o klimatskim promjenama: Priroda je bijesna!

– Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres je izjavio da to predstavlja “važan orijentir” na “putovanju prema zdravlju za sve ljude”

NEW YORK (AA) – Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres je u obraćanju na otvaranju UN-ovog Samita o klimatskim promjenama u New Yorku izjavio da je “borba protiv klimatskih promjena utrka koju gubimo, ali to je utrka koju možemo i dobiti”,  javlja Anadolu Agency (AA).

Podsjetio je na nedavne posjete nekim zemljama, uključujući Mozambik i Bahame, koje se suočavaju s posljedicama klimatskih promjena.

“Nemojte da više pravimo greške. Kada pogledamo te slike, mi ne vidimo samo pričinjenu štetu. Vidjet ćemo šta će biti u budućnost ako ne budemo djelovali sada”, kazao je Guterres, napominjući da je najbitnije brzo i efikasno djelovati.

“Priroda je bijesna, a mi se zavaravamo ako mislimo da možemo prevariti prirodu jer priroda uvijek uzvrati udarac. Diljem svijeta priroda gnjevom uzvraća udarac”, rekao je Guterres.

S druge strane, svjetski čelnici su uoči Generalne rasprave u UN-u usvojili deklaraciju Ujedinjenih naroda na visokom nivou o univerzalnoj pokrivenosti zdravstvenom zaštitom.

Guterres je tim povodom izjavio da to predstavlja “važan orijentir” na “putovanju prema zdravlju za sve ljude”.

Države članice UN-a su se obavezale da će unaprijediti potpunu pokrivenost zaštite građana u vezi s primarnom njegom kao dio vizije za univerzalnu pokrivenost zdravstvenom zaštitom do 2030. godine.

“Univerzalna pokrivenost zdravstvenom zaštitom je politički izbor. Danas su svjetski lideri izrazili spremnost na taj izbor. Čestitam im na tome”, kazao je generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Adhanom Ghebreyesus.

Države članice su se pri donošenju deklaracije obavezale da će ulagati u politike koje bi trebale spriječiti finansijske poteškoće u plaćanju zdravstvene zaštite.

Zemlje članice će o svom napretku izvijestiti Generalnu skupštinu UN-a 2023. godine.

U New Yorku je danas otvoren Samit o klimatskim promjenama deklaracijom o hitnom djelovanju, dok je, s druge strane, New York, u kojem se održava samit, izlijepljen posterima izvršnih direktora Shella, BP-a, ExxonMobila i Chevrona na kojima su prikazani kao “klimatski kriminalci”.

Na cjelodnevni samit nakratko je svratio i američki predsjednik Donald Trump iako se nije očekivalo da će učestvovati na ovom globalnom skupu.

Samit, s kojeg bi lideri trebali najaviti planove za poduzimanje konkretnih koraka, podijeljen je na 12 tematskih cjelina – od klimatskog finansiranja do energetske efikasnosti i tranzicije, od uglja do čiste električne energije.

Pročitajte...