Guterres upozorio da se razvija novi Hladni rat

Čelnik Ujedinjenih nacija Antonio Guterres upozorio je u četvrtak da se rusko-američki odnosi pogoršavaju i da su “u velikom obimu slični onima u kojima smo živjeli tokom Hladnog rata” te je pozvao da se uvedu zaštitne mjere protiv takve situacije.

Samo nekoliko dana nakon što su Sjedinjene Države objavile u UN-u da će protjerati 12 ruskih diplomata zbog napada nervnim agensom u Britaniji, Guterres je pozvao Washington i Moskvu da ponovo uspostave linije komunikacije u cilju sprečavanja eskalacije napetosti.

– Tokom Hladnog rata postojali su mehanizmi komunikacije i kontrole kako bi se izbjegla eskalacija incidenata i kako bismo se uvjerili da se stvari neće izmaći kontroli kada napetosti porastu. Takvi mehanizmi danas su uništeni.

Vjerujem da je vrijeme za mjere predostrožnosti, garantiranje efikasne komnunikacije, garantiranje kapaciteta za sprečavanje eskalacije, vjerujem da su mehanizmi takve vrste opet neophodni – izjavio je Guterres novinarima.

Hladni rat, koji je trajao otprilike četiri decenije nakon Drugog svjetskog rata, bio je obilježen geopolitičkim napetostima između Sjedinjenih Država i njihovih zapadnih saveznika s jedne strane i Sovjetskog Saveza i drugih država istočnog bloka s druge, prenosi Reuters.