Gutić: Prijem za predstavnike Mreže za podršku svjedocima i žrtvama u BiH

Provedba projekta „Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke/žrtve, kroz jačanje postojećih i uspostavljanje novih mreža podrške svjedocima u BiH“ bila je tema današnjeg sastanka premijera Tuzlanskog kantona Bege Gutića sa predstavnicima Mreže predvođenim predsjednicom udruženja građana „Vive žene“ Jasnom Zečević.

Ovaj projekat ima za cilj uspostaviti održive mehanizme podrške žrtvama, odnosno svjedocima, kroz potpisivanje Protokola o međusobnoj saradnji i formiranje institucionalnih mreža za podršku. Potpisnik takvog protokola su i četiri kantonalna ministarstva i više drugih kantonalnih institucija iz našeg kantona, a sve kako bi se pružila podrška svjedocima/žrtvama s jasnim koracima i procedurama o postupanju, kako bi žrtve i svjedoci imali jasne upute kome, kada i gdje se mogu obratiti za pomoć kao i kakve vrste podrške mogu očekivati od potpisnica. Protokolom se povezuju nadležne institucije i udruženja/fondacije u postupku pružanja sveobuhvatne podrške, pomoći, zbrinjavanja i jednakog tretmana za svjedoke/žrtve kroz uspostavljenu mrežu podrške za područje Tuzlanskog kantona. Ovaj dokument definira modalitete saradnje između potpisnica protokola u cilju podrške svjedocima/žrtvama u procesu svjedočenja pred sudom i tužilaštvom.

„Činjenica da su naše institucije već potpisale ovaj protokol govori o našoj podršci koju dajemo ovom projektu. Istina, bilo bi mnogo bolje da je ova tematika smještena na državnom nivou i da je podrška žrtvama torture riješena na jedan sistemski način. Ipak, imajući u vidu stanje takvo kakvo jeste, Vlada će i dalje biti partner u realizaciji i podrška Vlade ovom projektu neće biti upitna“, rekao je premijer Gutić ističući će Vlada osim podrške radu Mreže, s obzirom na dosadašnje rezultate i iskazanu društvenu odgovornost nastaviti podržavati i druge projekte UG „Vive žene“.

Osim premijera Gutića i predsjednice Zečević, današnjem sastanku prisustvovali su ministar za rad, socijalnu politiku i povratak Zoran Jovanović, pomoćnik direktora Centra za socijalni rad Tuzla Sonja Brčinović, Izet Hadžić i Nedim Malkočević.

Pročitajte...