Hadžimuhamedović: Otišao je časno, uzdignute glave

Nakon duže bolesti sinoć je preminuo Hazim Šadić, penzionisani brigadni general Armije R BiH. Odlukom Predsjedništva BiH u februaru 1993. godine je imenovan za komandanta Drugog korpusa Armije R BiH, a odlikovan je i najvišim ratnim prizanjem “Zlatni ljiljan”. Posljednji ispraćaj generala Šadića bit će obavljen sutra. Komemoracija će biti održana u 11 sati u Narodnom pozorištu Tuzla, potom ispraćaj ispred Komemorativnog centra u Tuzla. Dženaza generalu Hazimu Šahiću bit će klanjana u Čeliću, nakon ikindije namaza.

General Hazim Šadić ostavio je nemjerljiv doprinos u odbrani države BiH od agresora, kažu njegovi saoborci. Rođen je 06. novembra 1943. godine u Čeliću, te po završetku osmogodišnjeg školovanja u rodnom mjestu, nastavlja školovanje u Srednjoj vojnoj školi u Sarajevu, a 1968. godine završava Vojnu akademiju kopnene vojske u Beogradu. Naredbom ministra odbrane Republike Bosne i Hercegovine u aprilu 1992. godine postavljen je za načelnika Okružnog štaba Teritorijalne odbrane Tuzla, a Naredbom Predsjedništva Republike BiH u oktobru 1992. godine postavljen je za načelnika Štaba 2. Korpusa ARBiH. Odlukom Predsjedništva Republike BiH u februaru 1993. godine postavljen je na dužnost komandanta 2. Korpusa ARBiH, a zona odgovornosti protezala se na 28 općina sjeveroistočne i istočne Bosne i dijelom Posavine. Ostat će upamćen kao veliki čovjek i patriota i istinski antifašista.

– I zahvaljujući njemu na području TK i zoni odgovornosti II Korpusa u našim jedinicama smo imali i jedinstvenu BiH u malom, imali smo BiH onakvu kakva je trebala biti. I kao antifašist i čovjek koji je vodio računa da u tom sastavu budi u Srbi i Hrvati i svi ostali – kaže Šemsudin Muminović, ratni komandant 246. Viteške brigade Sapna.

General Hazim Šadić rukovodio je Korpusom koji je branio najveći prostor u BiH, podnosio najteže vojne udare… Ali te jedinice nisu počinile nijedan ratni zločin…

– Sljedeća bitna stvar je da se uz pomoć takvih osoba i takvih historijskih ličnosti kakav je bio general Šadić, odbrambeni se rat polahko pretvorio u oslobodilački rat i počeli smo da oslobađamo BiH od 4. vojne sile u Evropi koja je pokušala da ovaj prostor BiH pretvori u zgarište – naglašava Muzijet Kahrimanović, predsjednik Saveza demobilisanih boraca TK.

Za svoje ratne uspjehe, general hazim Šadić odlikovan je i najvišim ratnim priznanjem “Zlatnim ljiljanom” 1993. godine.

– Otišao je uzdignute glave, časno. Neoptuživan i neosuđivan za ratne zločine, kao na nekim drugim stranama. Otišao je u bolji svijet. Mi smo potreseni našim iznenadnim gubitkom – ističe Edin Hadžimuhamedović predsjednik Saveza udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja TK.

General Hazim Šadić osim u ratu, veliki doprinos državi BiH dao je i poslijetranim godinama, te je do svoje smrti radio na zaštiti naše domovine.

– Ministarstvo za boračka pitanja TK je imalo dugu i kvalitetnu saradnju sa generalom Šadićem. Ta saradnja se najviše ogledala pri izradi Monografije 2. Korpusa ARBiH, koja je jedna od prvih urađenih na prostoru FBiH – napominje Džemila Zaimović, sekretar Ministarstva za boračka pitanja TK.

Pročitajte...