Hadžiomerović: Bošnjaci će biti ravnopravno zastupljeni u Pravobranilaštvu RS-a

BANJA LUKA, 18. januara (FENA) – Na zajedničkoj komisiji Narodne skupštine i Vijeća naroda Republike Srpske (RS) prihvaćen je amandaman kojim će biti osigurana proporcionalna nacionala zastupljenost zaposlenih u Pravobranilaštvu RS-a.

Bošnjački klub u Vijeću naroda je 22. decembra prošle godine pokrenuo pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda na Zakon o pravobranilaštvu RS, uz zahtjev da se u ovom zakonu definiše koliko Bošnjaka treba da bude u strukturi zaposlenih u Pravobranilaštvu RS.

Šef Kluba Bošnjaka Mujo Hadžiomerović je rekao novinarima da je prihvaćen njihov amandman koji je precizirao normu o nacionalnoj zastupljenošću, koja je identična onoj u zakonu o pravobranilaštvu na nivou BiH i odlukom Vlade Federacije BiH.

-Sada je ova norma o ravopravnoj nacionalnoj zastupljenosti ista u oba entiteta i na držvnom nivou BiH – rekao je Hadžiomerović ističući da, istina, postoje problemi u zapošljavanju Bošnjaka u RS-u i kada postoje norme koje definišu proporcionalnu zastupljenost.

Ipak, dodao je, svi oni koji traže posao imat će osnova da traže svoja prava kada je u pitanju nacionalna zastupljenost.

S druge strane, delegat u Klubu Srba u Vijeću naroda RS-a Pero Petrović je rekao da nije prihvaćen amandman koji je predložio bošnjački klub, već je na Zajedničkoj komisiji usuglašen novi amandman, kao vid kompromisa.

-Zadovoljan sam što su Bošnjaci prihvatili našu primjedbu, da su ranije podnijeli amandman na pogrešan član zakona o Pravobranilaštvu RS-a i danas je usuglašen amandman na drugi član zakona – naveo je Petrović.

Tvrdi da danas usvojeni amandman ne podriva vitalni nacionalni interes srpskog naroda u RS-u.

Ovo je, kaže, drugi put da je u ovom mandatu Vijeća naroda RS-a postignuta suglasnost o nekom od zakona na koji je klub Bošnjaka prethodno stavio veto.

Zakon o Pravobranilaštvu RS-a je usvojen u Narodnoj skupštini RS-a 13. decembra 2017. i nakon što je danas usaglašen amandman, može stupiti na snagu.

(RTVTK/FENA) L.A.