Hadžiomerović: Bošnjaci ponovo žrtve diskriminacije u RS-u

Šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a Mujo Hadžiomerović izrazio je žaljenje, jer vlast u entitetsu RS još jednom nije pokazala senzibilitet prema žrtvama bošnjačkog naroda, koje su pretrpjele ratnu torturu.

-Bošnjačke žrtve su i Zakonom o zaštiti žrtava ratne torture diskiminisane, kao i 2014. godine kada je usvojen zakon o unutrašnjem dugu RS-a, kojim im je uskraćeno bar malo satisfakcije, nakon što su dobili pravosnažne sudske presude, ali neće dočekati isplate – ukazao je Hadžiomerović.

Smatra da je u RS “na sceni političko-unitaristički korov, u glavama onih koji su na vlasti”.

Postavio je pitanje kome bi smetalo izjednačavanje pravne prakse za dokazivanje statusa žrtve na cijelom prostoru države BiH.

-U tom slučaju ne bi bilo tvrdnji da je nečija žrtva veća ili manja od drugih – dodao je Hadžiomerović, nakon sjednice Zajedničke komisije, na kojoj nisu podržani amandmani Kluba Bošnjaka na Zakon o zaštiti žrtava ratne torture i o zakonu će odlučiti Ustavni sud RS-a.

I potpredsjednik Narodne skupštine RS-a Senad Bratić smatra da je zakon diskriminisao žrtve koje nisu iz srpskog naroda.

-Pali smo danas na ispitu – ocijenio je Bratić.

Šef Kluba Srba Pero Petrović tvrdi da ne stoje tvrdnje kolega iz bošnjačkog kluba.

(RTVTK/FENA) L.A.

Pročitajte...