Hadžiomerović: Krupan zalogaj i za vlast u RS kojoj nije strana diskriminacija

Šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a Mujo Hadžiomerović ukazao je danas da Ustav tog bh. entiteta garantuje ravnopravnu upotrebu oba pisma, te da su stoga neprovodive najave po kojima bi ćirilica bila normirana kao glavno pismo u RS-u.

Ukoliko su, kaže, tačne tvrdnje da se u RS priprema zakonsko rješenje kojim bi svim institucijama i ustanovama bilo propisano obavezno korištenje ćirilice, to bi značilo da u tom bh. entitetu ne prestaju nasrtaji na Ustav, posebno kada je u pitanju obrazovanje.

-To bi bio krupan zalogaj od kojeg bi se mogli zagrcnuti oni koji žele da provedu takvu neustavnu mogućnost – tvrdi Hadžiomerović za Fenu.

Podsjetio je da su godinama upozovarali na diskriminaciju bošnjačke djece u obrazovnom sistemu RS-a, kojima nije omogućeno izučavanje bosanskog jezika.

-Kulminacija svega bilo bi negiranje latinice kao ravnopravnog pisma u RS. To bi bila kap koja bi prelila čašu. Nerazumno je takvo srljanje u dalje nezakonitosti, koje nažalost, nije strano srpskim predstavnicima vlasti u tom entitetu – istakao je Hadžiomerović.

To što su u BiH ravnopravna tri jezika i dva pisma, kako je naglasio, nije ograničenje već bogatstvo, koje se ne može osporiti nečijim aktom.

Pojedini mediji su, pozivajući se na nezvanične izvore, objavili da se u RS priprema zakonsko rješenje, kojim bi svim institucijama i ustanovama bilo propisano obavezno korištenje ćirilice, skoro doslovno prepisano iz pripremanog novog zakona u Srbiji.

Time bi bili ispunjeni i zaključci iz još neusvojene deklaracije o zaštiti srpskog jezika i kulture koju su u julu prošle godine najavili predsjednici Srbije i RS.

(RTVTK/FENA) L.A.

Pročitajte...