Hahn: Evropska komisija očekuje osiguranje nesmetanog izbornog procesa

Evropska komisija očekuje od domaćih vlasti osiguranje nesmetanog izbornog procesa i brzo formiranje vlasti širom zemlje nakon izbora. Na političkim liderima je da preuzmu odgovornost i pokažu spremnost na kompromis za rješavanje pitanja neposrednih izbora u Dom naroda Federacije BiH.

– Napori ambasadora EU i američke ambasadorice u BiH osigurali su okvir koji olakšava iznalaženje rješenja. Održavanje izbora i provedba izbornih rezultata, uključujući odgovarajuće funkcioniranje institucija, jesu temeljni demokratski preduvjet za bilo koju zemlju koja teži članstvu u EU. Jednostavno, nije opcija da izborni rezultati postanu talac stranačkih interesa – poručio je komesar EU za proširenje Johannes Hahn.

U razgovoru za „Dnevni avaz” on je naglasio i da „opći izbori 7. oktobra predstavljaju važan moment za građane BiH”. Na njima je da demokratski biraju svoje predstavnike. Hahn ističe i da je Unija snažno prisutna u BiH.

– Snažno smo fokusirani na vas. Zemlja je podnijela zahtjev za članstvo u EU u februaru 2016. godine, što je bila prekretnica u našem pristupu, jer sada počinjemo s procjenom BiH po svim kriterijima za članstvo u EU. Komisija sada priprema mišljenje po zahtjevu BiH za članstvo i raduje me dostavljanje odgovora na dodatna pitanja iz Upitnika u narednim sedmicama. Naše buduće mišljenje predstavlja mapu puta za daljnje sveobuhvatne reforme u evropskim integracijama zemlje i daje ulazne podatke za planove rada domaćih vlasti u BiH – kaže on.

Osvrćući se na situaciju u Makedoniji, nakon nedavno održanog referenduma, on ističe da je EU „tu bila jasna”.

– Riječ je o historijskom iskoraku koji doprinosi prosperitetu, miru i stabilnosti zemlje, regiona i Evrope u cjelini. Ovakav historijski sporazum je primjer pomirenja u regionu i pokazuje da se bilateralna pitanja mogu prevladati kroz političku volju, odlučnost i dijalog. Dana 30. septembra, većina onih koji su iskoristili svoje pravo glasa izjasnila se u prilog imena i njihovog evropskog puta. Očekujemo od parlamenta da preuzme naredne korake u provedbi sporazuma o novom nazivu. Računam na sve političke i institucionalne aktere da djeluju odgovorno, mimo stranačkih političkih ubjeđenja – poručio je komesar EU za proširenje.

(RTVTK/FENA) F.F.