Hasečić: Očekujemo da će Šušnjar priznati zločine i reći gdje su kosti žrtava

Udruženja “Žena-žrtva rata”, posebno preživjele žrtve iz Višegrada, očekuju da će Radomir Šušnjar priznati ono što je uradio, iako je to dosad negirao, i da će porodicama svojih komšija koje je žive zapalio sa Lukićima, reći gdje su kosti da bi porodice dostojanstveno ukopale svoje najmilije – izjavila je Feni predsjednica Udruženja “Žena-žrtva rata” Bakira Hasečić.

Suđenje Radomiru Šušnjaru, kojeg Tužilaštvo Bosne i Hercegovine tereti za učešće u ubistvima 57 osoba na području Višegrada, pred Sudom BiH trebalo bi početi sutra.

Hasečić je naglasila kako će i sama biti svjedok u predmetu.

– Tri puta sam išla i u Pariz da bi ga identifikovala i svjedočila. To je bila teška borba za njegovo izručenje i šta će biti na suđenju vidjet ćemo – kazala je Hasečić.

Naglašava da se Udruženje “lavovski” borilo da Šušnjar bude lociran i konačno uhapšen te smatra da je  imao vremena – 27 godina, da razmisli o zločinima.

– Nadam se da će ‘nekadašnji komšija’ i moj i živo spaljenih civila, smoći snage i pogledati u oči preživjelim žrtvama i članovima porodica i da će u sebi imati imalo ljudskog da kaže ‘tu su kosti’, da se kaje i kaže ko su nalogodavci jer znamo ko su izvršioci – poručila je Hasečić.

Ističe da porodice žrtava zaslužuju da znaju istinu da bi mogli dostojanstveno ukopati svoje najmilije.

Radomir Šušnjar je optužen za učešće u ratnom zločinu počinjenom kada je u kući u Pionirskoj ulici u Višegradu prisilno zatvoreno i zapaljeno 57 osoba bošnjačke nacionalnosti.

Optužen je da je, s drugim pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS) i paravojnih formacija, učestvovao u nezakonitom zatočenju, pljačkanju i zatvaranju civila bošnjačke nacionalnosti iz sela Koritnik u kuću u Pionirskoj ulici u Višegradu, nakon čega je kuća zapaljena, a optuženi i drugi pripadnici VRS-a i paravojnih formacija su pucali iz vatrenog oružja na kuću kako bi spriječili civile da pobjegnu.

On je 24. juna ove godine izručen iz Francuske, a optužnica protiv njega je potvrđena u oktobru prošle godine.

(RTVTK/FENA) L.A.

Pročitajte...