Hladnjake za čuvanje vakcina u BiH obezbijedit će UNICEF

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević razgovarala je putem video veze sa šeficom predstavništva UNICEF-a u Bosni i Hercegovini Rownak Khan o suradnji i predstojećim aktivnostima koje se odnose na nabavu vakcina za Bosnu i Hercegovinu.

Govoreći o osiguravanju hladnog lanca za distribuciju i čuvanje cjepiva, Rownak Khan je najavila da je oprema za hladni lanac, koju osigurava UNICEF za BiH, već na putu ka Bosni i Hercegovini i izrazila uvjerenje da bi prvi hladnjak trebao biti u upotrebi do kraja januara.

Naglasila je da UNICEF nastoji za Bosnu i Hercegovinu osigurati najsuvremeniju, digitaliziranu opremu, koja će biti iznimno značajna ne samo za čuvanju cjepiva protiv koronavirusa nego i za ostale potrebe zdravstvenog sektora u BiH.

Ministrica Gudeljević zahvalila je UNICEFU na velikom angažmanu u vezi pomoći oko nabave vakcina i osiguravanju hladnjaka, posebice istaknuvši taj značaj imajući u vidu veliku potražnju opreme za hladni lanac ne samo u BiH nego općenito na tržištu.

U razgovoru je istaknuto i da eksperti UNICEF-a rade na ispitivanju stvarnog stanja u zdravstvenim ustanovama, njihovim potrebama i mogućnostima, kao i da će dostavljena oprema biti sukladna ispitivanju koje se već radi podjednako kao i prema potrebama suvremenih zdravstvenih sustava.

Šefica UNICEF-a za BiH ponudila je i ekspertnu pomoć tijekom cjelokupnog procesa nabave vakcina. S tim u vezi se očekuje da će u narednom periodu stručnjaci UNICEF-a biti svakodnevno na raspolaganju Ministarstvu civilnih poslova.

Gudeljević i Khan razgovarale su i o potpisivanju Memoranduma o razumijevanju za pružanje usluga nabave između UNICEF-a, dječjeg fonda UN i Vijeća ministara BiH, a koji je preduvjet za daljnju podršku UNICEF-a.

Iskazano je i očekivanje da će procedure za nabavu vakcina u BiH biti provedene u najkraćem mogućem roku kako bi bili uvaženi svi rokovi u vezi sa što skorijim dopremanjem cjepiva u Bosnu i Hercegovinu, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Pročitajte...