Hodžić: TK se ne može sam izboriti sa pandemijom

Tuzlanski kanton se ne može sam izboriti sa pandemijom stav je premijera TK, Kadrije Hodžića, koji je predstavio plan i mogućnosti TK u borbi protiv pandemije. Kazao je i da će, TK uvesti tzv. lockdown, ukoliko Vlada FBiH donese takvu odluku. Također, predstavio je i način na koji može biti zaustavljen nekontrolisani rast cijena.

Vlada TK traži od Vlade Federacije BiH da se od 200 miliona KM, kreditnog zaduženja, koji bi federalna Vlada trebalo da dobije za prevazilaženje posljedica pandemije corona virusa, Tuzlanskom kantonu, kao najmnogoljudnijem, doznače 50 miliona KM. Premijer TK traži da se zaustavi i nekontrolisani rast cijena, osnovnih životnih namirnica, nafte i naftnih derivata i sanitarnih sredstava.

– Predlagao sam i naravno nisam bio sam u tome, da Vlada FBiH pokuša da mjerama ili maksimiziranja cijena ili smanjivanjem marže te cijene suzbije – napominje Hodžić.

U fokusu razgovora koji se jednom sedmično vode između premijera kantona u FBiH i premijera Vlada FBiH, Fadila Novalića je vakcinacija.

– Ostala je jedna opcija da se ide sa kineskim vakcinama. Od onog momenta kada se ugovri, proći će 10 do 30 dana. Dakle, pitanje je kada će se ugovoriti – ističe.

Premijer TK, Kadrija Hodžić je predlagao da je neohodno da se zna tačan iznos koji će FBiH izdvojiti za kupovinu vakcina te koliko će se doza vakcina kupiti za taj novac.

– Dalje, kada se to podjeli po kantonima koliko pripada TK i sa kojim brojem vakcinisanih u TK možemo da računamo.

Vlada TK traži i mogućnost da formira izolatorij u kojem bi, u slučaju potrebe, bili smješteni covid pozitivni pacijenti. Premijer TK Kadrija Hodžić ističe da u borbi protiv pandemije Corona virusa nisu važne političke stranke, te da su potrebne zajedničke mjere koje bi se donosile na niovu FBiH i BiH.

– Ako možete vi raditi u jednom kantonu šta god vi hoćete, ne možete spriječiti da se virus širi – naglašava Kadrija Hodžić, premijer TK.

Vlada TK je u saradnji sa Zavodom zdravstvenom osiguranja TK predvidjela mogućnost zapošljavanja medicinskog kadra u zdravstvenim ustanova u TK. S tim u vezi, kantonalna Vlada je od federalne i Zavoda za zapošljavanje FBiH zatražila da u planiranim programima za sufinansiranje zapošljavanja putem kantonalnih službi za zapošljavanje obezbijede novac za zapošljavanje ljekara u javnim zdravstvenim ustanovama. To bi se realizovalo na način kako je u ranijim programima bilo predviđeno za sufinansiranje zapošljavanja u privrednim subjektima i kod drugih poslodavaca na području Federacije BiH.