Hrle: Pojačano djelovanje grupa koje ugrožavaju interese BiH

WASHINGTON/SARAJEVO, 7. novembra (FENA) – Ambasador BiH u Sjedinjenim Državama Haris Hrle je izjavio da Ambasada bilježi pojačano djelovanje grupa i pojedinaca čije bi se aktivnosti mogle posmatrati dvostrano – kao pokušaj ugrožavanja interesa Bosne i Hercegovina u SAD i kao pokušaj ugrožavanja Dejtona i regionalne sigurnosti.

– Traže se sastanci s američkim funkcionerima bez znanja Ambasade, suočavamo se sa zloupotrebom dolazaka na konferencije i sastanke koji služe kao alibi za djelovanje suprotno načelima vanjske politike BiH, feudaliziraju se etnički strahovi, umanjuje se pravni i politički značaj slučaja Sejdić-Finci, koketira se s teorijama zavjere, „objašnjava“ daleka historija, priziva vjerski princip u artikulaciji redovnih društvenih i individualnih potreba – od onih dnevnih, običnih, do socijalno urgentnih kao što su zapošljavanje i problem iseljavanja, nude se nemogući scenariji – kaže ambasador Hrle.

Dodaje da su nadležni funkcioneri američke administracije primijetili takvu aktivnost te smatraju da se unutrašnji politički predizborni obračuni ne bi trebali prenositi u SAD, niti bi se trebao podgrijavati animozitet jednih bh. zajednica protiv drugih.

Hrle nije htio govoriti o tome da li su takve aktivnosti vezane za novčane tokove kojima se pokušavaju zastupati osobe na američkoj crnoj listi ili za podupiranje i potpirivanje učestalih klevetanja američkih diplomata i funkcionera.

– Kakogod, nije došlo do ozbiljnijeg ugrožavanja bh. interesa. Svi navedeni pokušaji neprimjećeno su završili u političkom i diplomatskom plićaku – tvrdi ambasador BiH u SAD.

Zaključuje da se ne može neistinama djelovati protiv Bosne i Hercegovine.

– Takve su okolnosti, takva je naša pozicija, takva je historija, ali i materijalna, sigurnosna i simbolička narav naše države. Demokratska, republikanska, pluralna i država vladavine prava, to je BiH kakvu žele Sjedinjene Države – završava Hrle.

(RTVTK/FENA) F.F.

Pročitajte...