Hrvatska: Izvanredno stanje u Ninu, vatrogasci i vojska na terenu u Zadru (VIDEO)

– Za šire zadarsko područje bit će proglašeno stanje elementarne nepogode kako bi država građanima pomogla u sanaciji nastale štete koja još nije procijenjena

ZAGREB (AA) – Posljedice kišnog nevremena koje je jučer zahvatilo Zadar i gradsku okolicu, kao i otoke Pašman i Dugi otok još se aktivno saniraju. Najgore stanje je u obližnjem Ninu, a meteorolozi najavljuju mogućnost nastavka kišnih padalina, javlja Anadolu Agency (AA).

Voda iz vodovoda i dalje nije za piće, upozorava zadarski Vodovod, te poručuje kako je vodu prije korištenja za piće ili pripremu hrane potrebno prokuhati. Van funkcije je i pročiščivać otpadnih voda.

U Zadru i gradskoj okolici na terenu je tijekom cijele noći bilo aktivno 70 timova sačinjenih od vatrogasaca i pripadnika Hrvatske vojske koji crpe vodu iz podruma poplavljenih javnih i privatnih objekata. Riječ o oko 250 vojnika i vatrogasaca koji su ispumpavali podrumski dio zadarske bolnice, trgovački centar idr.

Situacija je danas najkritičnija u Ninu gdje je na terenu vojska, a proglašeno je izvanredno stanje u tom gradu i okolici.

Hrvatski autoklub (HAK) poziva građane da ne kreću osobnim automobilima na put jer su neke ceste poplavljene, a na pojedinim dionicama Jadranske magistrale prijete i odroni.

Poplavljena mjesta u Zadru i široj okolici jučer su obišli predsjednica i premijer, a za ovo područje bit će proglašeno stanje elementarne nepogode kako bi država građanima pomogla u sanaciji nastale štete koja još nije procijenjena.

Nastradalih u poplavama nema, a prema mjerenjima, radi se o najvećoj količini kiše koja se izlila na ovo područje otkad je mjerenja. Na Zadar je u jednom danu palo kiše koliko u prosjeku padne tijekom cijelog rujna.

(RTVTK/AA/INDEX.hr)

Pročitajte...