Humana akcija Vlade TK

Premijer i ministri u Vladi Tuzlanskog kanotna danas su darovali krv na Poliklinci za transfuziologiju UKC-a Tuzla. Na ovaj humani čin podstaknula ih je o činjenica da je raspoloživost krvi i lijekova od krvi na nezadovoljavajućem nivou. Nedovoljno je i uključivanje stanovništva u planski organizirane akcije Poliklinike za transfuziologiju.

U prošloj godini na TK krv je darovalo skoro 10 hiljada osoba. Raspoloživost zaliha krvi i lijekova od nje, nije zadovoljavajuća. Broj davalaca krvi kroz planski organizirane aktivnosti ne prati porast potreba za lijekovima proizvedenih iz ljudske krvi, ističu u Poliklinici za transfuziologiju UKC-a Tuzla.

– Zalihe su nešto što je promjenjivo. Nikada ne možemo reći da nečega imamo previše ili dovoljno, uvijek postoje situacije hitne, nepredvidive, kada nam je neka krvna grupa manje zastupljena – ističe Slavica Mott-Divković, šefica Odjeljenja za proizvodnju krvi i krvnih pripravaka UKC Tuzla.

Današnja akcija darivanja krvi Vlade TK dobro je došla pacijentima kojima je potrebno transfuziono liječenje.

– Želimo da ohrabrimo sve one koji se možda ne odlučuju daju krv. Ovo je simbolični čin kojim Vlada TK pokazuje svoju solidarnost, svoju humanost i svoj primjer kako treba biti uz one kojima je krv najpotrebnija – naglašava Kadrija Hodžić, premijer TK.

A samo jedna doza krvi može spasiti čak tri ljudska života. Dovoljan broj krvnih produkata je nacionalno blago svake zemlje.

– Mi smo nedavno na sjednici Vlade razmatrali informciju o zalihama krvi na području TK iz koje se vidjelo da ostvaranje plana dobrovoljnog darivanja krvi u prethodnoj godini nije na zadovoljavajućem niovou – napominje Božo Jurić, ministar zdravstva TK.

Darivanje krvi je društvena odgovornost svake zdrave i punoljetne osobe do 65 godina. Muškarci mogu dati krv svaka tri mjeseca, a žene svaka četiri. Svaki zdrav čovjek ima privilegiju da nekome može pomoći.

Pročitajte...