Humanitarna organizacija Islamic Relief BiH dodijelila 50 studentskih stipendija

– Ove godine stipendije dobilo je 50 studenata koji dolaze iz Konjica, Tuzle, Vareša, Stoca, Gračanice, Sarajeva, Cazina, Zenice, Bihaća, Busovače, Travnika i Mostara

SARAJEVO (AA) – U hotelu Europa u Sarajevu jučer je upriličeno potpisivanje ugovora o dodijeli godišnjih stipendija između Islamic Reliefa Bosne i Hercegovine i studenata dobitnika stipendije, javlja Anadolu Agency (AA).

Ove godine stipendije dobilo je 50 studenata koji dolaze iz Konjica, Tuzle, Vareša, Stoca, Gračanice, Sarajeva, Cazina, Zenice, Bihaća, Busovače, Travnika i Mostara. Zbog propisanih epidemioloških mjera ceremoniji je prisustvovalo 10 studenata, dok će ostali putem pošte dobiti svoje ugovore.

Kroz projekat ”Unapređenje ekonomsko-socijalne stabilnosti za djecu bez jednog ili oba roditelja“ koji finansira partnerski ured Islamic Relief Kanada, godišnjim studentskim stipendijama organizacija pomaže mladima da preuzmu inicijativu u vlastitom životu i školovanju.

”Ovom dodjelom podržali smo studente koji se školuju na raznim fakultetima u svim oblastima. Među dobitnicima stipendije su studenti sa medicinskog, ekonomskog, elektrotehničkog i drugih fakulteta“, navodi se u saopćenju Islamic Relief BiH.

”Jako sam se obradovao kad su me kontaktirali iz Islamic-a i obavijestili me da sam dobio stipendiju. Islamic Relief mi je puno pomagao još od kad sam kao dijete ostao bez oca i pomagali su me kroz program sponzoriranja djece bez jednog ili oba roditelja do moje 18-te godine. To mi je jako puno značilo kao i ova stipendija koju sam sad dobio“, rekao je Bilal Redžepagić, student Arhitektonskog fakulteta.

Alma Hasanbegović iz Visokog, studentica Fakulteta političkih nauka, kazala je kako je i prije bila dobitnica stipendije Islamic Relief

”Želim da zahvalim i zaželim da i dalje ova organizacija ostane ovako dobra i da i dalje pomaže drugima, pogotovo u ovako teškim situacijama u kojoj se svi nalazim”, dodala je Hasanbegović.

Vrijednost projekta dodjele godišnjih stipendija je 68.323 KM.

Islamic Relief je 2015. i 2016. godine implementirao slične projkte kroz koje je na isti način podržao 100 studenata i 30 sportista.

Islamic Relief Worldwide je međunarodna humanitarna organizacija koja je za 35 godina svog postojanja promijenila živote više od 110 miliona ljudi u više od 40 zemalja širom svijeta. U Bosni i Hercegovini djeluje od 1992. godine i od tada do danas pomaže da se ova zemlja gradi i raste kroz razne projekte samoodrživosti, pomaganja najugroženijima, pružanja pomoći u vanrednim situacijama i podrške obrazovanju.

Pročitajte...