Hurić i Hadžić iz Tuzle istrčali ultra trail Mont Blanc

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Trka ultra trail Mont Blanc održava se jednom godišnje u posljednjem vikendu avgusta mjeseca. Ruta se trči kroz tri države i to Tour du Mont Blanc kroz Francusku , Italiju i Švicarsku. UTMB je postao prava trekerska „Meka“ zato što prolazi oko masiva i najvišeg vrha europskog kontinenta – Mont Blanca,te počinje i završava u jednom od najpoznatijih turističkih središta u masivu Alpa – u Chamonixu. Dužina trke je 106 milja odnosno približno 168 kilometar. Smatra se jednom od najtežih ultra trail trka na svijetu, a jedna od najvećih s više od 2500 startera. Trka se realizuje u sklopu sedmičnog festivala na području Chamonixau u Francuskoj. Trasa trke je označena cijelom dužinom (168 km), što trakama, što fluorescentnim znakovima, doslovno svakih deset metara. Uglavnom, UTMB je najveći godišnji sportsko-turistički događaj u Alpama.

Trka UTMB se sastoji od vise dionica, sve dionice imaju stroge uslove za ulazak i kvalifikacije koje se postižu skupljanjem dovoljno bodova tokom kvalifikacionih staza u prethodnom dvogodišnjem periodu. Trka je toliko teška što govori i činjenica da između 35% – 40% startera ne završavaju trku.

Tuzlaci, članovi ARK “Rekreativci” Tuzla Edin Hurić i Adnan Hadžić su bili jedni od rijetkih koji su završili svoje dionice od 99,2km za vrijeme 24:56:25, odnosno 24:56:18 te završili na 1236 odnosno 1235 mjestu. Velika odricanja, veliki broj treninga, ishrana i mukotrpan put samo da se učestvuje na ovoj prestižnoj trci je dovoljan razlog da se spomenu ova dva vrhunska trail trkača. Najbolji trkači UTMB trku završavaju do 20 sati, dok većna trkača na cilj stignu u period od od 32 – 46 sata, te na taj način većina trkača trči trku kroz dvije noći što nije nimalo naivan poduhvat.

 

- Advertisement -spot_img
Najnovije na portalu
Popularno