I Sapna od ove godine ima pametnu školu

Svečano je danas promovirana treća pametna škola u Tuzlanskom kantonu. Osnovna škola Sapna koju pohađa 740 učenika ima nove prozore i vrata. Termički je izlolovana, a njene prostorije od ove zime grije pelet. Na svečanosti su danas bili premijer Tuzlanskog kantona, predstavnici kantonalnih ministarstava za obrazovanje, nauku i privredu, načelnik općine Sapna sa saradnicima, te djelatnici organizacije CRP koja je posredovala u realizaciji projekta prekogranične saradnje za pametne škole.

novinar Azra Mešić

Zgrada je stara pedeset, a osnovna škola Sapna u njoj radi već 25 godina. Od danas je i zvanično jedna od šest pametnih, energetski najefikasnijih škola u Tuzlanskom kantonu.

– Uslovi rada su bili veoma teški, od jutarnjih smjena kad su djeca dolazila i sjedila u jaknama, da ne pričamo o troškovima koji su bili za ugalj. Trošilo se mnogo, ali opet nismo imali školu koja je uslovna za rad. Sad nepuna dva mjeseca grejne sezone mi imamo sasvim novu školu koja je spremna za rad, kako učenika, tako i nastavnika, kazao je Mujo Salihović, direktor OŠ Sapna.

Zgrada je u potpunosti renovirana od novca koji je posredstvom Centra za razvoj i podršku kroz projekt Interreg stigao u Sapnu.

– Radovi su podrazumijevali zamjenu stolarije, stropa izolacije, nove peći na pelet i dijela krovnog pokrivača, kazao je za RTVTK Amir Zahirović, projekt menadžer u CRP-u.

S novim krovom, fasadom i kotlom na pelet ova škola neće samo uštedjeti na ogrevu, kažu u Sapni.

Za stanovništvo Sapne ovo znači manje zagađenja okoliša, a najbitnija je stvar naše dijete koje ide u ovu školu, napomenuo je ovom prilikom Zudin Mahmutović, načelnik općine Sapna.

Osnovu školu u ovoj općini pohađa 740 osnovaca. Pored 5 područnih, centralna ima najviše učenika.

– To je treća škola po redu koju otvaramo ovih dana i moram reći da je ovdje investicija oko 120.000 KM kroz CRP i ovaj projekat Interreg, a u ranijem je periodu u ovu školu uloženo nekih 30.000 KM – krov na ovom objektu za krov i pologon koji je u neposrednoj blizini ove škole, pojasnio je Zlatan Muratović, ministar za obrazovanje i nauku TK.

– Moram kazati da Vlada TK je u ovoj 2018. sa pozicije kapitalnih ulaganja investirala više od 3 miliona KM po raznim osnovima, od EU i drugim osnovama. A najviše od toga je otišlo u ustanove osnovnog i srednjeg obrazovanja. Raduje me i činjenica da smo kroz ovaj projekat stekli iskustva sa našim parnerima koji učestvuju u realizaciji projekata i povlačenju sredstava iz EU fondova i što će biti prilike da u narednom periodu učestvujemo u sličnim projektima, kazao je Jakub Suljkanović, premijer TK.

Zahvaljujući projektu INTERREG, po energetskim standardima obnovljene su i  po  jedna škola u Kladnju, u Banovićima, u Srebreniku, Gradačcu i Gornjoj Tuzli. Za doprinos unaprijeđenju energetske efikasnosti menadžment Osnovne škola Sapna dodijelio je zahvalnice premijeru Tuzlanskog kantona, ministru za obrazovanje i nauku i direktoru CRP-a organizacije koja je posredovala između Hrvatske, Crne Gore i naše zemlje koje su zajednički realizirale INTERREG.

 

 

Pročitajte...