ICMP pozdravilo poziv VMBiH na dalje razgovore

SARAJEVO, 14. novembra (FENA) – Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) pozdravlja poziv Vijeća ministara BiH na dalje razgovore o pitanjima u vezi s tranzicijom sjedišta ICMP-a i nastavku pomoći BiH u pronalasku i identifikaciji nestalih osoba, ali i naglašava da se duže od jedne decenije pokušavalo osigurati potpisivanje sporazuma koji bi unaprijedili već produktivnu saradnju ICMP-a i BiH.

– U tom smislu, ICMP poziva BiH da pristupi međunarodnom Sporazumu o statusu i funkcijama ICMP-a. Time bi BiH postala članica ICMP-ove Konferencije država članica i pridružila se velikom broju država koje već učestvuju u radu ICMP-a. Potpisivanje tog sporazuma ne stvara nikakve finansijske ili druge obaveze za BiH – naglašeno je iz te komisije za Fenu.

Iz ICMP-a ističu da više od decenije nastoje osigurati i izmjenu Sporazuma o preuzimanju uloge suosnivača Instituta za nestale osobe BiH koji bi, kako se navodi, također osnažio odnos vlasti BiH sa ICMP-om i dodatno naglasio njihovu kontinuiranu tehničku podršku BiH. Do danas, taj sporazum, kako navode, nije izmijenjen.

Ističu da preseljenje sjedišta ICMP-a u Hag neće ugroziti pružanje pomoći BiH, nego će povećati mogućnosti u identifikacijama zasnovanim na najsuvremenijoj DNK tehnologiji koja će se i dalje vršiti bez ikakvih troškova za BiH.

– ICMP će i dalje pribavljati donacije vlada da bi nastavili pružati podršku kroz svoje programske aktivnosti u BiH – ističu.

Nadaju se da će razgovori s Vijećem ministara i drugima unaprijediti odnos ICMP-a i BiH.

Podsjećaju da je ICMP uspostavio nove odnose s vladama i drugim partnerima širom svijeta od kad je, 2015. godine, stekao status međudržavne organizacije čiji rad se temelji na međunarodnom sporazumu.

– Po odredbama Sporazuma, ICMP-u je dodijeljen globalni mandat i potvrđen status jedine međunarodne organizacije koja je zadužena isključivo za pitanja nestalih osoba. U skladu sa Sporazumom, ICMP je također prenijela mnoge od svojih ključnih funkcija, uključujući svoju DNK laboratoriju, iz BiH u Holandiju. Laboratorijski sistem ICMP-a ima za cilj unaprijediti svoje kapacitete, da bi efikasnije pomogao u istragama nestalih osoba širom svijeta (uključujući BiH) – navode iz ICMP-a.

Podsjećaju da se pomoć ICMP-a u DNK testiranju finansira iz donacija i BiH ne snosi troškove testiranja.

– ICMP je od donatora obezbijedio novac da bi BiH i dalje imala pristup njihovom sistemu DNK testiranja i nastavit će napore na prikupljanju novca za aktivnosti u BiH – istaknuto je.

Napominju da će ICMP zadržati svoj regionalni ured u BiH, koji će nastaviti čuvanje bioloških uzoraka iz regiona i pružanje ostalih vrsta tehničke pomoći kao i dosad.

I dalje će primjenjivati iste Standardne operativne procedure vezane za prikupljanje, obradu i čuvanje bioloških uzoraka, kao i najviše standarde u oblasti zaštite ličnih podataka.

– Svi AM (krvni) i PM (koštani) uzorci koji su već obrađeni u ICMP-u ostaju u BiH. Svi novi uzorci koji se podnesu na testiranje u ICMP-ovom uredu u BiH bit će testirani u globalnom laboratoriju u Hagu te će, nakon obrade, biti vraćeni u BiH – istaknuto je.

ICMP je dosad pomogao BiH da pronađe i identificira više od 70 posto od 30.000 osoba nestalih u BiH nakon sukoba.

Vijeće ministara (VM BiH) BiH, kao suosnivač Instituta za nestale osobe BiH, pozvalo je Međunarodnu komisiju za nestale osobe (ICMP) da obustavi sve dosad preuzete jednostrane aktivnosti o izmještanju DNK laboratorije iz BiH u Hag.

– Prenošenje DNK laboratorije iz BiH u Hag moglo bi izazvati potpuni zastoj u procesu identifikacije nestalih osoba iz BiH u narednih pet mjeseci, a dugoročno će usporiti i značajno poskupiti ovaj proces zbog slanja koštanih uzoraka u taj holandski grad. Također, otvara se problem iznošenja 80.000 koštanih ostataka iz BiH, odnosno bioloških i genetskih uzoraka nestalih osoba iz BiH te zaštite podataka članova porodica nestalih, saopćeno je ranije iz VMBiH.

(RTVTK/FENA) J.Č.

Pročitajte...