Imamović: Knjiga Ilije Brankovića besramni pokušaj negiranja zločina

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović sazvao je za danas konferenciju za javnost u povodu objavljivanja knjige Ilije Brankovića “Tuzlanska kapija – režirana tragedija” koju je promoviralo Ministarstvo odbrane Republike Srbije.

Imamović je ogorčen negiranjem jednog od najvećih pravosnažno osuđenih ratnih zločina u Bosni i Hercegovini -zločina na tuzlanskoj Kapiji gdje je poginulo više od 70 mladih ljudi, a ranjeno više od dvije stotine.

– Osjećam se kao svaki čovjek koji je pogođen velikom nepravdom. Vlada Republike Srbije kontinuirano negira sve zločine koje je Srbija prouzrokovala u čitavoj istoriji, a negiraju i zločine koje je Draža Mihajlović učinio u Drugom svjetskom ratu. Kontinuirano negiraju i agresiju na BiH. Kontinuirano negiraju svoje učešće u genocidu, a vidite čime se danas bavi njihovo Ministarstvo odbrane. Bavi se jednom besramnom knjigom – kaže Imamović.

Smatra da je knjiga “Tuzlanska kapija – režirana tragedija” dokaz da je Vlada Srbije godinama štitila ratne zločince, Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

– Karadžić i Mladić su najveći zločinci nakon Drugog svjetskog rata, a Srbija ih je krila toliko godina. Ti ratni zločinci su organizirali opsade bh. gradova, izvršili genocid, Tuzlu su granatirali tri i pol godine i gađali su civile – ističe gradonačelnik Tuzle.

Granatom koju su ispalili s Ozrena 25. maja, podsjeća gradonačelnik Tuzle, ubili su 71 mladog čovjeka.

– To je prestrašan zločin i najveći zločin koji se Tuzli dogodio – rekao je.

Jasmin Imamović zato smatra da je knjiga Ilije Brankovića “Tuzlanska kapija – režirana tragedija” besramni pokušaj negiranja zločina.

– Mi ćemo se ovakvim lažima suprostaviti istinom. Ko negira počinjeni zločin, on postaje saučesnik u tom zločinu i time najavljuje novi zločin. Ovo što oni rade je veoma neljudski. Ovo što rade na ovakav način je veoma ozbiljna prijetnja, jer žele lažima pobijediti istinu. Tako su radili u ratu – upozorio je Imamović.

Novak Đukić je pravomoćno osuđen u Sudu Bosne i Hercegovine za zločin na tuzlanskoj kapiji na 20 godina zatvora. Međutim, nedugo nakon presude je pobjegao u Srbiju gdje i danas uživa na slobodi.

Zanimljivo je da autor knjige “Tuzlanska kapija – režirana tragedija” Ilija Branković nikada nije došao u Tuzlu niti razgovarao s ljudima o ovom zločinu.

– On je imao zadatak da negira istinu. Pred njim je bila presuda Suda BiH, ali imao je zadatak da laže i da njegova laž izađe u obliku knjige. Njegov zadatak nije bila istina – kaže Imamović.

Na pitanje trebaju li se ljudi bojati ovakvih djela koji revidiraju i negiraju istinu, Imamović za FENA-u kaže da je “mnogo toga doživio da bi se bojao, ali u Evropi se ovakva djela ne bi smjela događati”.

– Ne smiju se negirati ratni zločini, ne smije se negirati genocid i ne smiju se negirati pravosnažno osuđeni zločini. Mislim da je ovo udar na evropski poredak, na mir u Evropi i ovo je ozbiljna prijetnja miru. Jer nevjerovatno je da se neko usudi napisati knjigu kako bi iznio tako glupu laž – kaže Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

Ilija Branković svojom knjigom pokušava osporiti pravosnažnu presudu Suda Bosne i Hercegovine kojom je Novak Đukić osuđen na 20 godina robije.