Imamović: O Srebrenici moramo svakodnevno brinuti

Za finansiranje Memorijalnog centra u Potočarima, Vlada TK i grad Tuzla od ove godine izdvajaju 110 hiljada KM. Vlada je rebalanskom Budžeta sa 30 hiljada KM, povećala izdvajanja za Memorijalni centar na 60.000 KM i od ove godine to će biti stalna budžetska stavka. Grad Tuzla, kontinuirano pomaže rad, kako Memorijalnog centra, tako i brojne infrastrukturne projekte koji se realiziraju u ovoj općini.

„O genocidu u Srebrenici trebamo govoriti kako se ne bi nikada i nikome ponovio. Treba imati empatiju prema onima koji su najviše stradali“, kaže gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović. Tuzla, osim empatije pruža i konkretnu podršku, kako radu Memorijalnog centra u Potočarima, obilježavanju godišnjice genocida 11. jula, organizaciji Marša mira ali su pomagali i u realizaciji infrastrukturnih projekata u ovoj lokalnoj zajednici.

– Prošle godine smo iz Budžeta odvojili 50.000 KM za Memorijalni centar u Potočarima i ove godine 50.000. Bio je ugrožen krov, bilo je prokišnjavanje opasnost od propadanja – dodaje Imamović.

Memorijalni centar Potočari od osnivača, odnosno države BiH, dobija novac koji je dovoljan samo za plate i tekuće održavanje centra, kaže Emir Suljagić, direktor ovog centra.

– Ali za neke ozbiljnije zahvate, za rekonstrukcije koje se trenutno odvijaju, za istaživačke projekte, novac moramo da nalazimo iz drugih izvora. Ja se ne mogu požaliti ni na Vladu FBiH. Dominantan dio koji mi dobijamo iz federalnog budžeta ide iz Ministarstva za raseljenje osobe i izbjeglice. Ove godine će to biti najmanje 300.000 KM – naglašava Suljagić.

Vlada TK od ove godine za rad Memorijalnog centra će izdvajati 60.000 KM, i to je definisano kao posebna stavka u Budžetu TK.

– Što se tiče Memorijalnog centra Potočari uvećali smo za 100 posto iznos u odnosu na prošlu godinu i sa 30.000 povećali na 60.000 KM – ističe Vedran Lakić, ministar finansija TK.

Grad Tuzla među prvima je potpisnik i Memoranduma za podršku Memorijalnom centru u Potočarima, jer kako ističe gradonačelnik Tuzle, treba dati svaki vid podrške koji će biti dostojan žrtava genocida.

– Dakle, svakodnevna briga, a ne samo briga jednoga dana i za manifestaciju i za objekat Memorijalnog centra. On mora biti završen. Moramo imati muzej koji morgu vidjeti ljudi iz cijeloga svijeta… Da se ne zaboravi – kaže Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

A kako bi genocid u Srebrenici pamtile i buduće generacije, Memorijalni centar i ove godine će na trasi Marša mira prikupljati lične predmete žrtava genocida, što za cilj ima bogaćenje zbirke i arhiva Memorijalnog centra u Potočarima, jer ovaj Centar čuva uspomenu na najveći genocid koji se dogodio na tlu Evrope nakon II Svjetskog rata.

(RTVTK)