IN Memoriam – Sabrija Kahrimanović

U ponedjeljak, 29. maja 2017. godine, u 69-oj godini iznenada je preminuo Sabrija Kahrimanović, novinar i urednik, dugogodišnji dopisnik RTVTK iz Banovića.

Kahrimanovića ćemo pamtiti prije svega kao autora i urednika emisije „Radio na selu – selo na radiju“, čije je prvo izdanje emitirano 26. novembra 1986. godine na talasima Radio Banovića.  Do posljednjeg izdanja 28. februara 2016. godine emitirane su 1.554 dvosatne emisije.

U dostupnim izvorima nismo našli radijsku emisiju koja je živjela 30 godina. Doda li se tome i jedanaest godina emisije „Iz mjesnih zajednica“ koja je emitirana u programu Radio Banovića u periodu 1975-1986 i iz koje je nastala emisija „Radio na selu – selo na radiju“, vidjet ćemo da se radi o impresivnoj radijskoj karijeri jednog novinara koji je svake nedjelje od 10.00 do 12.00 sati uživo uveseljavao sasvim konkretnu radijsku publiku i to isključivo edukativnim temama iz poljoprivrede, kulture, obrazovanja, njegujući pritom izvornu muziku, tradiciju i običaje.

Od kada se program Radio Banovića emitira putem interneta na službenoj web stranici Radio Banovića, potvrda slušanosti njegove emisije dolazila je sa svih meridijana. Između Kahrimanovića i emisije „Radio na selu – selo na radiju“ tako stoji znak jednakosti.

Odlaskom Sabrije Kahrimanovića selo je nekako opustjelo. Ne čuje se više njegov glas i čuvene sintagme: „Dragi moji seloveseljaci“, „Dragovanje i drugovanje“ i sl.

Uza sve to Sabrija Kahrimanović bio je redovni dopisnik brojnih printanih medija . Bio je i ostao neumorna mašina za produkciju novinarskih tekstova o svim temama iz lokalne zajednice i u svim medijima, i prije rata, i u toku rata, i poslije rata.

Dženaza rahmetli Sabriji Kahrimanoviću, dugogodišnjem dopisniku RTV TK iz Banovića, obavit će se danas u 17.30 na mjesnom mezarju u rodnim Pribitkovićima.

Pročitajte...