Indonežanin hoda 700 kilometara unazad kako bi upozorio na krčenje šuma

– Bastoni je krenuo na ovaj naporan put 18. jula iz svog sela na obroncima planine Wilis, neaktivnog vulkana u provinciji Istočna Java koja je snažno pogođena krčenjem šuma

BEKASI (AA) – Medi Bastoni (43) iz Indonezije odlučio je hodati 700 kilometara unazad od svog doma na istoku Jave do prijestolnice Jakarte kako bi podigao svijest o krčenju šuma, prenosi Anadolu Agency (AA).

Bastoni je krenuo na ovaj naporan put 18. jula iz svog sela na obroncima planine Wilis, neaktivnog vulkana u provinciji Istočna Java koja je snažno pogođena krčenjem šuma.

Očekuje se da će 43-godišnjak stići u Jakartu u petak, a on se nada da će se sastati s indonežanskim predsjednikom Jokom Widodom i zamoliti ga da ponovo posadi drveće u pomenutom području.

Ovo nije njegovo prvo hodanje unazad. Bostoni s istim ciljem prošle godine prešao 73 kilometara iz grada Tulungagunga do vrha Wilisa.

Indonezija ima jednu od najvećih stopa deforestacije na svijetu. U posljednjih pedeset godina je nestalo više o 74 miliona hektara prašume.

Pročitajte...