Indonezija – Nakon što je avion nestao pronađeni dijelovi tijela i krhotine

U Indoneziji su u nedjelju otkriveni signali koji bi mogli dolaziti sa snimača leta aviona Sriwijaya Air koji se srušio u more ubrzo nakon polijetanja iz glavnog grada Džakarte, a pronađeni su i dijelovi ljudskog tijela i komadi aviona.

Boeing 737-500 sa 62 putnika i posadom krenuo je prema Pontianaku na zapadnom Kalimantanu, ali je četiri minute od polijetanja nestao s radarskih uređaja.

To je prva velika avionska nesreća u Indoneziji od one u kojoj je poginulo 189 putnika i članova posade 2018. godine kada se avion Lion Air Boeing 737 Max također srušio u Javansko more ubrzo nakon polijetanja s međunarodnog aerodroma Soekarno-Hatta.

Čak i prije ove nesreće više je ljudi poginulo u avionskim nesrećama u Indoneziji nego u bilo kojoj drugoj zemlji u prošlom desetljeću, podaci su iz baze podataka Aviation Safety Network.

– Otkrili smo signale na dva mjesta. To bi mogla biti crna kutija – kazao je novinarima šef indonezijske Agencije za potragu i spašavanje Bagus Puruhito.

Komade olupine spasioci su donijeli u luku u Džakarti. Jedan uvijeni komad metala obojen je u plavu i crvenu boju Sriwijaya Aira. Indonezijske vlasti tvrde da su također pronašle dijelove tijela i odjeću.

Policija je zatražila od članova porodica da daju podatke putnika u avionu poput stomatoloških kartona i DNK uzoraka kako bi se pomoglo u identificiranju tijela.

Let SJ 182 imao je 12 članova posade i 50 putnika, svi Indonežani, uključujući sedmero djece i tri bebe.

– Optimističan sam da ćemo uskoro pronaći avion – kazao je pomoćnik načelnika štaba indonezijske ratne avijacije Henri Alfiandi.

Predsjednik Indonezije Joko Widodo izrazio je duboku sućut zbog katastrofe i pozvao javnost da se moli za pronalazak nastradalih, javio je danas Reuters.

Potraga je fokusirana na vanjski prsten otoka Laki i Lancang u blizini obale Džakarte. More na tom području duboko je od 20 do 23 metra.

Pročitajte...