Zajednička deklaracija Turske, Rusije i Irana: Političkim putem okončati sukob u Siriji

– Predsjednici Turske, Rusije i Irana složili su se da je, provođenjem svih segmenata sporazuma, uključujući i dogovor iz Sočija, potrebno poduzeti konkretne korake u cilju smanjenje kršenja primirja u regionu Idliba

ANKARA (AA) – U ruskom gradu Sočiju danas je održan četvrti trilateralni samit o Siriji, a nakon sastanka lidera Turske, Rusije i Irana, Recepa Tayyipa Erdogana, Vladimira Putina i Hassana Rouhanija, objavljena je i zajednička deklaracija triju zemalja, javlja Anadolu Agency (AA).

Čelnici ovih zemalja su ponovo iskazali odlučnost u suprotstavljanju separatističkim tendencijama u Siriji koji namjeravaju oslabiti suverenitet i teritorijalni integritet susjednih zemalja.

Također su ponovili da će i dalje odlučno nastaviti s naporima u cilju jačanja tripartitne koordinacije i očuvanja suvereniteta, nezavisnosti, jedinstva i teritorijalnog integriteta Sirije, dodajući kako niko ne bi trebao ugroziti pomenute principe.

“Naglasili su da će, ukoliko bude provedena, odluka SAD-a o povlačenju njihovih snaga iz Sirije predstavljati korak koji će služiti jačanju stabilnosti i sigurnosti zemlje u skladu s gore navedenim principima”, navodi se u zajedničkoj deklaraciji.

Predsjednici Turske, Rusije i Irana složili su se da je, provođenjem svih segmenata sporazuma, uključujući i dogovor iz Sočija, potrebno poduzeti konkretne korake u cilju smanjenje kršenja primirja u regionu Idliba.

Također su potvrdili odlučnost da nastave međusobnu saradnju u cilju potpunog eliminisanja svih pojedinaca, grupa, struktura i organizacija koje su povezane sa ISIS-om, Al-Nusra Frontom, Al Kaidom i drugim terorističkim organizacijama koje je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda proglasilo teroristima.

“Lideri su razgovarali i o situaciji na sjeveroistoku Sirije, poštujući suverenitet i teritorijalni integritet zemlje te se složili da koordiniraju aktivnosti u skladu s postojećim sporazumima za uspostavu sigurnosti i stabilnosti ovog regiona”, navodi se u deklaraciji.

– Političko rješenje i Komisija za izradu Ustava

Ponovili su uvjerenje da se vojnim rješenjem ne može okončati sukob u Siriji, napominjući da je rješenje moguće postići političkim putem u skladu s rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a.

Čelnici triju zemalja garantora potvrdili su odlučnost da ubrzaju formiranje komisije koja bi bila zadužena za izradu novog Ustava Sirije u okviru napora da se pronađe političko rješenje za sirijsku krizu.

U tom kontekstu, lideri su ukazali na važnost održavanja interakcije i saradnje sa sirijskim stranama i specijalnim izaslanikom UN-a za Siriju Geirom O. Pedersenom.

U deklaraciji je izraženo zadovoljstvo oslobađanjem zatvorenika na svim stranama u okviru napora radne grupe koja radi na njihovom oslobađanju.

– Povećanje humanitarne pomoći i povratak

Apelovano je na međunarodnu zajednicu, posebno UN i druge humanitarne organizacije, da povećaju humanitarnu pomoć za Siriju.

Trojica lidera su naglasili potrebu uspostave neophodnih uvjeta za siguran i dobrovoljan povratak u vlastite domove svih izbjeglica i interno raseljenih osoba koje se trenutno nalaze u Siriji.

U zajedničkoj deklaraciji se navodi da je donesena odluka da Turska, Rusija i Iran prodube zajedničku trgovinsku i ekonomsku saradnju.

U ruskom gradu Sočiju danas je održan četvrti trilateralni samit o Siriji kojem su prisustvovali predsjednici Turske Recep Tayyip Erdogan, Rusije Vladimir Putin i Irana Hassan Rouhani. Samit je trajao nešto duže od sat vremena.

Pročitajte...