INSPEKTOR GEORGE GENTLY, serija /sub-ned 20:00/

U svojoj prvoj književnoj adaptaciji za televiziju Peter Flannery vraća se u šezdesete kako bi upoznao gledatelje s policijskim inspektorom Georgeom Gentlyjem, glavnim likom serije istoimenih romana Alana Huntera. Šezdesetih godina 20. stoljeća u Londonu policajce i zločince dijelila je iznimno tanka linija, no inspektor George Gently primjer je pravedna čovjeka. Golemo strahopoštovanje zaslužio je nesmiljenim potragama za zloglasnim gangsterima kakav je Joe Webster. Gentley je uspio zatvoriti Webstera koji ga već prvi dan na slobodi pokuša ubiti. Gently preživi, no njegova žena Isabella je ubijena. Gently odluči osvetiti se za njezinu smrt, no njegova je potraga isprva jalova jer je ometaju korumpirani policijski šefovi koji štite Webstera. Dok se čini kao da je Webster ispario, Gently dozna za ubojstvo mladog motociklista, člana bande iz Northumberlanda, a sve upućuje na to da je tu svoje prste imao Webster. Corby nevoljko dodijeli Gentlyju slučaj, ali ga upozorava da mu je to posljednji.

Radnja se seli u Northumberland gdje upoznajemo uporna, mladoga detektiva Bacchusa koji je istodobno ushićen i uplašen što će raditi s legendarnim Gentlyjem. Bacchus je uvjeren da je glavni sumnjivac za ubojstvo Johnnyja Listera Ricky Deeming, karizmatični vođa bande i stari Bacchusov rival. Iako dokazi upućuju na drugog motociklista, Lawrencea Eltona, Bacchus je siguran da ga instinkti ne varaju pa pusti Eltona iz pritvora. Kad stigne u policijsku postaju u Durhamu, Gently odmah zapovijedi da se Elton vrati što je prije moguće. No prekasno je. Eltonovo unakaženo truplo leži podno litice. Istraga se dodatno komplicira, a Gently mora odlučiti može li vjerovati Bacchusu. Nagao je i ambiciozan zbog čega bi lako mogao poći korumpiranim putem kao većina njegovih suradnika. Ili Gently može sačuvati njegov integritet? Kako se istraga bliži vrhuncu, Gently počinje osjećati da je njegov način obavljanja policijskog posla potrebniji nego ikada te se zapita želi li da ovo doista bude njegov posljednji slučaj…

Martin Shaw u ulozi inspektora Georgea Gentlyja vraća se u Northumberland 1960-ih u istoimenoj seriji scenarista Petera Flanneryja (The Devil’s Whore, Our Friends in the North) i Micka Forda (William i Mary). Radnja baca inspektora Gentlyja u vrtlog ubojstava i zločina, istodobno ljupko dočaravajući romantične šezdesete koje najzad zahvaćaju sjeveroistočnu Englesku, sve do najsitnijeg nostalgičnog detalja.
Inspektor Gently klasični je neopjevani junak kriminalističke fikcije, a u stručnim rukama Martina Shawa postaje strastveni, mrzovoljni vojni boksač. Sa svojim stalnim pratiocem Johnom Bacchusom (Lee Ingleby – Place of Execution) stvara savršeno policijsko partnerstvo puno topline i humora. No i najbliži partneri primaju udarce kada Gently i Bacchus uđu u boksački ring kako bi skupili novac za fond policijskih udovica – ali tko će zaraditi nokaut?

Početkom 60-ih englesko društvo na rubu je velikih promjena: homoseksualnost, pobačaj, pa čak i propisivanje kontracepcijskih pilula neudanim ženama ilegalni su, a kazna vješanjem još je uvijek određena zakonom. No počinju se otvarati prvi striptiz-klubovi; tinejdžeri, droga i Beatlesi su iza ugla, a Gently mora obavljati policijski posao u društvu u kojem se stare vrijednosti sudaraju s novima, a naraštaji međusobno ratuju. Serija također daje fascinantan uvid u teškoće s kojima se policija suočavala u istragama 1960-ih – bez pomoći moderne tehnologije. ). Inspektor Gently i njegov pomoćnik, politički nekorektan i nediscipliniran detektiv John Bacchus (Lee Ingleby), savršeni su policijski partneri, puni topline i humora.

Serija Inspektor George Gently snimljena je u produkciji Company Picturesa. Izvršni producenti su Peter Flannery, George Faber, Charles Pattinson i Johann Knobel za Company Pictures te Kate Evans za BBC One. Producenti su Suzan Harrison (Elizabeta I., Mansfield Park) i Daniel O’Hara (Nabrijani, Paddywhackery) koji se još jedanput nalazi i u ulozi redatelja.

Serija Inspektor George Gently snimana je u Durhamu i na sjeveroistoku Engleske.