Institucionalno negiranje genocida u RS izraženije nego ikada prije!

Više od 40 svjetskih zvaničnika poslalo je danas  poruke Srebreničanima koji su preživjeli genocid, sirene su se oglasile u mnogim bh.gradovima, sa Starog mosta u Mostaru izveden je skok u hladnu Neretvu u 11 i 7 , a u mezarje Memorijalnog centra Potočari spušteno je još devet žrtava genocida. Genocida koji se uprkos presudama međunarodnih i domaćih sudova u manjem bh.entitetu čak i institucionalno negira, kazao je za RTVTK advokat Damir Alić.  Također, u zvaničnoj sudskoj praksi u Srbiji koja je vodila i vodi neke predmete o zločinima počinjenim na području Srebrenice nikada nije upotrijebljena riječ genocid. U nepoštivanju međunarodnih presuda i istine   Republika Srbija ide dotle da je  postala baza  za skrivanje počinitelja zločina u Bosni i Hercegovini. Mnogi među njima biološki umiru pa ih pravda nikada ne dostigne. Preživjele žrtve genocida u Srebrenici strahuju čak i da li će zločinac Ratko Mladić doživjeti okončanje sudskog procesa.

Munira Subašič, predsjednica Udruženja Pokret majke enklave Srebrenica i Žepa pozvala je i danas Vijeće za implementaciju mira i Ured visokog predstavnika da nametnu Zakon o zabrani negiranja genocida. Odgovornost za to naravno imaju i domaće pravosudne institucije. “Naše pravosudne insitucije čini se nemaju kapaciteta da donesu ovaj Zakon, a visoki predstavnik za BiH kao da nema dovoljno saglasnosti za tako nešto u međunarodnoj zajednici” -kazao je Alić.

Za genocid, zločine protiv čovječnosti i druge zločine počinjene u Srebrenici u julu 1995.godine Haški tribunal , Sud BiH  te sudovi u okruženju do sada su osudili ukupno 47 osoba na više od 700 godina zatvora te izrekli 4 doživotne kazne. Prosta matematička računica potvrdit će vam da  život jedne ubijene žrtve genocida “vrijedi” samo jedan mjesec zatvora.

Pročitajte...