Institut za nestale osobe BiH: Još uvijek se traga za više od 7.000 nestalih

Obilježavajući Međunarodni dan nestalih osoba, 30. august, predstavnici Instituta za nestale osobe BiH danas su u Sarajevu poručili da je nedostatak političke volje ključni razlog zbog kojeg se još uvijek traga za više od 7.000 nestalih osoba u Bosni i Hercegovini.

– Na internetskoj stranici Instituta postavili smo bazu nestalih, aktivnih verificiranih slučajeva. Ta baza broji 7.206 nestalih osoba. Baza će biti dobar alat istražiteljima na terenu, a pomoći će domaćim i međunarodnim institucijama koje se bave rješavanjem sudbine nestalih – rekao je član Kolegija direktora Instituta Marko Jurišić.

Institutu za nestale osobe BiH do sada je prijavljen nestanak 35.097 osoba. Ova brojka varira jer proces prijave nije vremenski ograničen, te se na godišnjem nivou primi oko dvadesetak novih prijava.

Do sada je u zemlji pronađeno 76 posto nestalih, odnosno eshumirano je oko 25.500 posmrtnih ostataka.

Dok se očekuje pristizanje novih identiteta intenzivno se radi na verifikaciji. Do sada je verificirano 27.085 prijava nestalih osoba.

U prvih sedam mjeseci ove godine eshumirana su 53 posmrtna ostatka, te je identificirano 170 osoba. Najveća masovna grobnica pronađena je na Igmanu na lokalitetu Lokvice, gdje je pronađeno 12 ostataka nestalih.

– Također, do sada su urađene 23 reekshumacije, pri čemu je reekshumirano 230 tijela, kojima su dodani posmrtni ostaci koji su naknadno pronađeni. Od početka ove godine uzeta su 103 uzorka na DNK analizu- dodao je Jurišić.

Uprkos tome što je BiH lider u regionalnoj suradnji u procesu traženja nestalih osoba, poručio je da je žalosno što još uvijek nema političke volje da se pronađe više od 7.000 nestalih.

– Samo radeći zajedno možemo izvršiti pritisak na institucije vlasti da ovaj veoma složen i bitan društveni proces, rješavanje sudbine nestalih osoba dovedemo do kraja. To je, kao i izvođenje odgovornih pred lice pravde, nužno za uspostavu trajnog mira, povjerenja i pomirenja među građanima BiH –  istakao je član Savjetodavnog odbora Instituta Amir Kulaglić.

Trenutno je 420 slučajeva u registru brisanih prijava, odnosno gdje je utvrđeno da su te osobe žive ili je poznato mjesto njihova ukopa ili da te osobe nisu u mandatu Instituta za nestale osobe.

Pored ovog, postoji i regitar neverificiranih prijava, koji sadrži 1.777 prijava o nestalim osobama. U tom slučaju se radi o prijavama koje još uvijek ne mogu biti verificirane jer im nedostaje dio podataka potrebnih za verifikaciju.

Pročitajte...