Inzko: Naša ljudska obaveza je nastaviti širiti istinu o genocidu u Srebrenici

Visoki predstavnik Valentin Inzko posjetio je Univerzitet Yale, gdje je održao govor na seminaru “Genocid i istorija”. On je u govoru izrazio razočarenje činjenicom da se genocid u Srebrenici još uvijek negira, uprkos presudama kojima su međunarodni i domaći sudovi zaključili da se događaji iz jula 1995. u Srebrenici kvalificiraju kao genocid.

Visoki predstavnik je također naglasio da u Bosni i Hercegovini još uvijek postoje političari i javne ličnosti koji tvrde da podržavaju evropske vrijednosti, dok istovremeno otvoreno negiraju genocid u Srebrenici i druge ratne zločine počinjene u BiH, saopćeno je iz OHR-a.

U saopćenju se navodi da je činjenica da je u Srebrenici počinjen genocid općepoznata i ta se činjenica ne može i neće promijeniti.

Dodaje se da je visoki predstavnik zahvalio svima koji su uložili energiju u širenje istine o genocidu u Srebrenici i koji rade na tome da pravda bude zadovoljena, a posebno “Majkama Srebrenice” koje su patnju pretvorile u neprocjenjivu bitku za istinu i pravdu u BiH.

Visoki predstavnik je govor zaključio rekavši da je naša ljudska obaveza nastaviti širiti istinu o genocidu u Srebrenici kako se slična tragedija nikada više ne bi ponovila.

– Iako se sjećamo prošlosti i borimo za istinu, mora doći vrijeme da se okrenemo budućnosti. Napokon je došao trenutak da se okrene nova stranica i fokusira na pomirenje. Bosni i Hercegovini su očajnički potrebni političkih lideri koji su spremni da jedni drugima pruže ruku i da od svog naroda zatraže da učini isto kako bi mogli zajednički krenuti dalje – kazao je on, saopćeno je iz OHR-a.

Pročitajte...