Inzko: Više nego ikada moramo imati funkcionalne vlasti

Političari nemaju druge opcije nego da svoje razlike ostave po strani i rade zajedno, jer nemoguće je boriti se protiv virusa i čuvati ekonomiju, a zagovarati nekompatibilne ideologije i stavove i raditi bez koordinacije, poručio je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko.

Inzko se video-kolumnom obratio bh. građanima te naglasio da sada nije vrijeme za populizam, nego za stručnost i činjenice.

– Ova kriza treba da nas podsjeti da smo svi međusobno povezani. Svi mi prolazimo kroz isto iskustvo i proći ćemo kroz ovo zajedno. Da, proći ćemo kroz ovo zajedno i na kraju će sve biti dobro – rekao je Inzko.

Istakao je da vanredne okolnosti opravdavaju vanredne mjere, ali da one ne treba da idu dalje od onoga što situacija zahtijeva i treba da traju koliko i kriza.

Naveo je da vlasti trebaju osigurati da sve mjere koje poduzimaju budu transparentne, uravnotežene i u skladu s Ustavnim okvirom.

– Na taj način, kada sve ovo bude iza nas neće biti dugoročnih posljedica po naše živote, slobode i društva. Vladavina prava mora biti vodeći princip čak i u uslovima vanrednog stanja, građani moraju biti sigurni da će njihova ljudska prava i osnovne slobode, zagarantirane Ustavom BiH, ostati nedirnute – kazao je Inzko.

Dodao je da će način ponašanja u ovim okolnostima uticati na život poslije krize te da se mora imati povjerenja u sistem, uključujići vlasti i stručnjake koji daju sve od sebe u borbi protiv virusa.

– Međutim, isto tako možemo i dalje zahtijevati više – naveo je Inzko.

Vlast, kazao je Inzko, ima obavezu da vodi, ali i da uzima u obzir mišljenje javnosti. Isto tako, naglasio je, vlast je dužna da bez straha donosi nepopularne, ali ispravne odluke koje se temelje na informiranosti i struci.

– Više nego ikada moramo imati funkcionalne vlasti. Politička opozicija ima obavezu da nadgleda politiku u vlasti, da je kritikuje po potrebi, da predlaže alternativna rješenja, ali i da podrži sve što je konstruktivno. U vrijeme krize ne smije biti protivljenja dobrim odlukama, mora postojati jedinstvo – smatra Inzko.

Također, istakao je da iza naredbi i mjera stoji logika, “formula kojom se prioritet daje ljudskim životima umjesto ekonomiji, ali i želja da se privreda očuva koliko god je to moguće”. Karantena je, dodao je, najstariji način, ali i provjeren način, do pronalaženja lijeka.

Naglasio je i važnost komšiluka i komšijske pomoći.

Kazao je da za 70 godina nije vidio ništa slično sadašnjoj, zdravstvenoj situaciji, iako je kroz dugogodišnju diplomatsku karijeru živio na brojnim mjestima, na tri kontinenta.

Pročitajte...