IO N/FS BiH: Danas ponovo o selektoru!

Danas sa početkom u 14:00 biće održana sjednica Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine sa jednom tačkom dnevnog reda, a to je izbor novog selektora našeg nacionalnog tima.

Nakon odlaska s klupe Dušana Bajevića iz bosanskohercegovačke fudbalske vlade dali su se u potragu za njegovim nasljednikom. Stručna komisija u čijem sastavu su bili legendarni reprezentativci naše zemlje Emir Spahić i Zvjezdan Misimović obavila je razgovore sa desetak kandidata i podnijela je izvještaj Komisiji za izbor selektora koju po odluči Izvršnog odbora čine Elvedin Begić, Ivan Beus, Milorad Sofrenić, Irfan Durić i Vico Zeljković.
Misimović je u izvještaju naveo da po njemu u ovom trenutku reprezentaciju treba preuzeti stručnjak iz inostranstva pa je predložio Ivayla Peteva i Marca Simonea, dok je Spahić pak predložio Sergeja Barbareza.

Na osnovu njihovog izvještaja Komisija za izbor selektora (Begić nije prisustvovao sastanku) Izvršnom odboru predložila je bugarskog stručnjaka, no na posljednjoj sjednici nije došlo do glasanja, ali danas bi se članovi IO trebali očitovati o tom prijedlogu.

Moguće je da fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine i danas ne dobije novog selektora. Sjednica će se održati, no na njoj neće biti svi članovi Izvršnog odbora, budući da je delegat Ranko Vučković otkazao dolazak jer je dobio rješenje o obaveznoj izolaciji zbog koronavirusa.

Tako će na sjednici biti 14 delegata, a podsjećamo na način kako se bira selektor fudbalske reprezentacije BiH.  U prvom krugu glasanja potrebno je 12 glasova članova IO, kako bi odluka bila pravovaljano donesena. U slučaju da nema dovoljan broj ruku u prvom krugu uslijedit će drugi krug glasanja.

Prema Statutu NFS BiH, odnosno članu 38. za glasanje u drugom krugu potrebna je natpolovična većina odnosno 50% plus jedan glas. U praksi selektor može biti izabran sa osam glasova “Za” i sedam “Protiv”. Međutim, kako u statutu piše pravovaljane odluke se donose ako je za njih glasala apsolutna većina (tj.50%+1) prisutnih članova, sa najmanje 1 (jednim) glasom predstavnika iz FSRS i 2 (dva) glasa predstavnika iz NS FBiH (po /1/ jedan predstavnik iz Kantonalnog saveza i /1/ jedan predstavnik iz Županijskog saveza).