IPI Akademija obilježila 5 godina rada

Internacionalna poslovno informaciona akademija, visoka škola sa sjedištem u Tuzli obilježila je danas petu godišnjicu uspješnog poslovanja i rada.  Studij na ukupno četiri studijska programa IPI Akademije započelo je više od 600 studenata, a 80 ih je već diplomiralo. Ove godine su ušli u proces akreditacije i pokrenuli peti studijski program.

novinar Azra Mešić

Peta godišnjica IPI Akademije okupila je na svečanosti u ovoj visokoškolskoj ustanovi profesore, poslovne partnere, ali i studente. Među njima i one iz prve generacije. Zinaida Avdibegović počela je studirati 2014. godine, a kroz četiri godine zahvaljujući znanju koje je stekla zaposlila se u državnoj firmi, kaže ona.

– Tada, 2014. godine boraviti nama studentima u ovim lijepo uređenim prostorijama je bila jedna satisfakcija da se trudimo da radimo, da učimo. Dosta je tu bilo dobrih studenata i na tržištu rada su dobro prošli i služe na obraz IPI Akademiji, kaže Zinaida.

Za 5 godina IPI Akademija je razvila ukupno 5 studijskih programa baziranih na ekonomskoj nauci i informacijskim tehnologijama. Sarađuje sa isto toliko drugih univerziteta i visokih škola, sa privatnim i javnim kompanijama, sa nevladinim sektorom.

– Mi smo IPI Akademiju otvorili za javnost, za niz projekata, simpozija, seminara, promocija knjiga i za gostovanja stručnjaka, političara, umjetnika, političara. U ovih 60 mjeseci imali smo ravno 60 događaja i cilj nam je nastaviti tim tempom, kaže za RTVTK dr.sci. Damir Bećirović, direktor IPI Akademije.

Započeli su proces akreditacije, kažu u menadžmentu. To će im otvoriti Erasmus plus projekat i mogućnost za nova i sadržajnija gostovanja profesora sa evropskih univerziteta, ali i intenzivniju studentsku razmjenu.

– Mislim da smo napravili puno više nego što smo mogli i zamisliti na početku, prije svega zahvaljujući studentima i njihovim roditeljima koji su dali povjerenje, kaže direktor.

Studentica prve godine Tea Hlavaček se nakon srednjoškolskog obrazovanja iz oblasti grafičkog i web dizajna odlučila upisati na tržišne komunikacije IPI Akademije. Već je bila na jednom studijskom putovanju, stekla nove kontakte i zadovoljna je konceptom studija koji je odabrala.

– Tako da su tržišne komunikacije najbolji izbor za kreativne osobe, a ja imam ovdje i informatike i ekonomije i društvo je super. Stvarno nam je lijepo, kaže Tea.

Tea i drugi studenti na IPI akademiji osim na edukativnim putovanjima, seminarima i takmičenjima imaju mogućnost svoje vlastite ideje izraziti i realizirati kroz rad Studentskog kluba. Zahvaljujući aktivnostima ove interne studentske organizacije već su zajedno pokrenuli nekoliko društveno korisnih projekata, ostvarili stipendije i svoje znanje demonstriraju širom svijeta. IPI Akademija posebnu pažnju posvećuje međunarodnoj saradnji sa visokoškolskim ustanovama iz zemlje i inostranstva, koji rezultiraju razmjenom studentskih i profesorskih iskustava, znanja i kontakata za buduće projekte.