Iscrpljeni i emotivni učesnici Marša mira stižu u Potočare

Marš mira ove godine bio je jedan od najzahtjevnijih zbog obilne kiše koja je usporila kretanje kolone i uslovila učesnike na češće pauze, presvačenje mokre obuće i odjeće, a to je razlog i većeg broja povreda. Intervenisali su ljekari, ali i spasilačke službe. Ipak, volja ljudi koji se odluče za ovaj pohod, dovela ih do cilja, u Potočare.

novinari  Maida Mustabašić, Azra Mešić

Zajedno su pješačili mladi i stari, žene i muškarci i djeca, a ispred svih preživjeli iz kolone smrti. Među njima Rešid Dervišević, koji nije propustio pješačiti nijedan Marš mira dosad. Ova pohod svake godine podsjeća na one koji nisu preživjeli. Među njegovima brat i više od 60 članova familije.

– Jedna scena mi oje ostala, otac koji vodi sina od 13 godina. Sin ne može da ide, a otac ne može da ga ostavi. Ostali su vječno na ovim prostorima, prepričava Dervišević emotivno.

Njihova imena su među više od osam hiljada i tri stotine sedamdeset dvije žrtve srebreničkog genocida, za koje je ove godine koračalo više od šest hiljada ljudi. Uz njih i volonteri Crvenog križa i članovi gorske službe spašavanja.

– Bili smo pomoć svojim kolegama iz CK. Dali smo sve od sebe… dva su bila kritična izvlačenja, možda i tri, kaže Enes Bešić, član Gorske službe spašavanja iz Srebrenika

Tokom cijelog puta sanirali smo povrede kaže ljekar tuzlanskog UKC-a Fejzo Džafić.

– Bilo je par lomova. Imali smo pacijenata sa nedavnim infarktima, aritmije, žuljeve, upale mišića, kaže on.

Volja učesnika Marša da dođu do cilja jača je od bola od svake povrede, kaže Rahman Nukić, povratnik u Zvorničku Kamenicu, koji je tri puta ranjen braneći Podrinje 93. U genocidu je izgubio 4 brata i njihovo troje djece od 3, 5 i 7 godina. I danas je kaže on, život u ovom kraju jedna velika borba.

– Kad je u pitanju život ovdje pogotovo djece, tu je ugrožavanje bosanskog jezika, negiranje. Suočavamo se s različitim problemima, ali ćemo u okviru naših mogućnosti sa viših nivoa vlasti tražiti rješavanje tih problema, izričit je Nukić.

Povratnici, porodice stradalih i učesnici Marša mira prisustvovat će sutra komemoraciji i ukopu 35 žrtava u Potočarima, zajedno s delegacijama vlasti u čiji se rad uzdaju.

Pročitajte...