Italija ne razmatra nove restriktivne mjere uprkos širenju zaraze

Italijanska vlada ne razmatra nove restriktivne mjere kako bi suzbila širenje zaraze koronavirusom, izjavio je ministar zdravstva Roberto Speranza u novinskom intervjuu u nedjelju, uprkos upornom rastu broja zaraženih tokom proteklih mjesec dana.

Italija, jedna od najteže pogođenih evropskih zemalja pandmijom, s više od 35.000 preminulih, u subotu je izvjestila o 1.071-om novom slučaju zaraze, nadmašujući 1.000 zaraženih dnevno, po prvi put otkako je vlada ublažila mjere restrikcije u maju.

– Nećemo imati nove restriktivne mjere – izjavio je Speranza za dnevne novine La Stampa, rekavši da se trenutna situacija ne može porediti s onom u februaru i martu, kada se bolest širilia van kontrole i bilo je teško pratiti i izolirati oboljele ljude.

– Optimista sam, iako sam oprezan. Naša nacionalna zdravstvena služba postala je mnogo jača – kazao je.

Speranza je dodao da je Italija udvostručila broj kreveta u jedinicama intenzivne njege.

Cifre novozaraženih značajno su niže od onih registrovanih u Španiji i Francuskoj, i dnevni broj preminulih je malen.

U odvojenom, intervjuu za novine Corriere della Sera, zamjenica ministra zdravstva Sandra Zampa kazala je kako je uvjerena da Italija neće uvesti nove restriktivne mjere širom zemlje, ali nije odbacila restriktivne mjere u regijama u kojima je naglo porastao broj zaraženih, prenosi Reuters.

Pročitajte...