16.7 C
Tuzla,BA
Utorak, 28 Septembra, 2021
Naslovna Izdvojeno Iz Njemačke evakuisani bh. studenti, smješteni u karantin u Tuzli

Iz Njemačke evakuisani bh. studenti, smješteni u karantin u Tuzli

Šezdeset devet bh.studenata, koji su bili na privremenom radu u Njemačkoj, u ranim jutarnjim satima je stiglo u Tuzlu.

Krizni štab i Civilna zaštita Tuzlanskog kantona odlučili su da će studenti biti smješteni u hotel Tuzla, u kojem će boraviti u karantinu 14 dana, nakon čega će biti pušteni svojim kućama.

Generalni konzul Bosne i Hercegovine u Štutgartu Began Muhić i njegove kolege iz Konzulata, jučer su ih ispratili, čime su okončali višednevne aktivnosti oko organiziranja evakuacije studenata koji su zatražili konzularnu zaštitu i pomoć.

Bh. studenti su se zbog novonastale sitacije izazvane pandemijom koronavirusa zadesili u teškoj situaciji jer su istekom privremenog radnog ugovora ostali bez materijalnog i stambenog zbrinjavanja, a zbog prekida saobraćaja bili su spriječeni vratiti se svojim kućama.

– Zahvaljujući aktivnostima Generalnog konzulata BiH u Štutgartu uspjeli smo evakuisati studente koji su bili na privremenom radu u Njemačkoj, a koji su zbog novonastale situacije bili u nemogućnosti da se vrate svojim kućama. Evakuacija je zahtijevala koordiniranu akciju Generalnog konzulata u Štutgartu, Kriznog štaba MVP-a BiH, Asocijacije studenata, naših ambasada u Berlinu, Beču, Ljubljani i Zagrebu te Kriznog štaba i Civilne zaštite TK-a. Veoma sam zadovoljan što su se naši studenti sretno vratili u domovinu. Nadamo se da će se nakon isteka vremena karantina zdravi vratiti svojim kućama i svojim redovnim studentskim obavezama – kazao je generalni konzul Muhić, saopćeno je iz Generalnog konzulata BiH u Štutgartu.

(RTVTK/FAKTOR)