Iz TK u Sloveniju u ovoj godini otišlo 2 hiljade radnika

Prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje BiH na rad u inostranstvo ove godine iz BiH je otišlo 10.913 osoba. Od ovog broja 10.090 građana je otišlo u Sloveniju, a 823 radnika su dobila posao u Njemačkoj. Zbog odlaska u inostranstvo iz evidencije Službe za zapošljavanje TK ove godine su odjavljene 3.243 osobe.

Dok se najviše govori o odlasku u Njemačku, u Bosni i Hercegovini sve više kvalifikovanih radnika odlazi u Sloveniju. Iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH navode da je u Sloveniju otišlo 23 posto vozača, isto toliko varilaca, 7 posto zidara te u manjem postotku ostale profesije uglavnom vezane za građevinsku industriju. Ove godine Tuzlanski kanton je zbog rada u inostranstvu napustile su 3.243osobe. Od toga je u Sloveniju otišlo njih 2 hiljade.

Naša zemlja ima Međunarodni sporazum o zapošljavanju sa Slovenijom i Njemačkom. Sa Slovenijom se vrši zapošljavnje svih profila, ponajviše kvalificiranih radnika. Sa Njemačkom sporazum vrijedi za njegovatelje, odnosno za medicinske tehničare i pedijatrijske sestre.

U posljednje vrijeme na strukturu raspoložive radne snage u BiH utječe upravo izražena emigracija u inozemstvo, naročito mladog i stručnog kadra. Ukoliko se taj trend nastavi, na tržištu rada u FBiH bi moglo doći domaći poslodavci imaju velike probleme da pronađu odgovarajuću radnu snagu.

Privrednike ponajviše brinu promjene zakona o zapošljavanju u Njemačkoj, prema kom će svi građani bivše Jugoslavije čije države nisu u EU moći da se zaposle pod istim uslovima kao i građani EU. Prema statističkim podacima na TK još uvijek je bez posla 79.557 osoba, od toga je mladih do 35 godina 32.016. To su upravo oni koji odlaze i dalje neki sretniji život u drugim zemljama.