Izaslanstva MOBiH i OSBiH obilježit će blagdane Svi sveti i Dušni dan

Polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i molitvom za sve poginule, umrle i nestale branitelje Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i civilne žrtve Domovinskog rata, izaslanstva Ministarstva obrane BiH i Oružanih snaga BiH (OSBiH) obilježit će blagdane Svi sveti i Dušni dan.

Obilježavanje će se upriličiti na lokacijama OSBiH, spomen obilježjima i grobljima, a svete mise za duše pokojnih branitelja slavit će se u crkvama, kapelama i katedralama.

Prema protokolu obilježavanja spomenutih blagdana, za 30. oktobra planirano je polaganje vijenaca kod središnjeg križa i molitva za poginule branitelje, na groblju sv. Josip u Sarajevu, a potom služenje sv. mise zadušnice u crkvi sv. Ćirila i Metoda.

Kako je nadalje planirano, u Mostaru će 31. oktobra biti upriličeno polaganje vijenaca kraj spomenika braniteljima ispred Hrvatskog doma ‘Herceg Stjepan Kosača’, kao i sv. misa u Katedrali Marije Majke Crkve.

Prema planu obilježavanja, polaganje vijenaca i mise zadušnice bit će upriličene u postrojbama Oružanih snaga BiH i to 30. oktobra u Banjoj Luci, Čapljini, Travniku, Livnu i Kiseljaku, a 31. oktobra u Mostaru, Posušju, Tomislavgradu, Vitezu, Bihaću, Jajcu, Uskoplju, Bugojnu, Kreševu, Fojnici, Novom Travniku, Busovači, Varešu, Žepču i Tuzli.

Za 1. novembar polaganje vijenaca i molitve za umrle planirani su u Usori, Odžaku, Domaljevcu, Orašju, Brčkom – Ravne i Zenici, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.

(RTVTK/FENA) M.L.