Izbori za savjete nacionalnih manjina u Srbiji: Najviše birača u Vojvodini

– Po broju i šarolikosti nacionalnih zajednica najviše lista na jednom biračkom mestu prijavljeno je u Novom Sadu, pa će u Mesnoj zajednici Jugovićevo 704 birača upisana u poseban birački spisak birati svoje predstavnike za čak 18 nacionalnih saveta

NOVI SAD (AA) – Jutros u sedam sati u Srbiji su otvorena birališta za izbor nacionalnih saveta nacionalnih manjina, a najviše birača će, kako se očekuje, biračko pravo iskoristiti u Vojvodini na čijoj teritoriji je sedište 14 nacionalnih saveta nacionalnih manjina u ovoj zemlji, javlja Anadolu Agency.

Po broju i šarolikosti nacionalnih zajednica najviše lista na jednom biračkom mestu prijavljeno je u Novom Sadu, pa će u Mesnoj zajednici Jugovićevo 704 birača upisana u poseban birački spisak birati svoje predstavnike za čak 18 nacionalnih saveta.

Na 926 biračkih mesta u Srbiji biraće se predstavnici u nacionalnim savetima, a na izbore će izaći predstavnici 22 nacionalnosti, odnosno oko pola miliona građana Srbije koji se izjašnjavaju kao pripadnici nacionalnih manjina.

Po rešenju Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu od 19. oktobra u poseban birački spisak upisano je 507.183 birača sa biračkim pravom da bira članove nacionalnih saveta svojih nacionalnih zajednica. Za 18 nacionalnih zajednica birači će birati na neposrednim izborima članove lista za nacionalni savet.

Pripadnici makedonske, hrvatske, crnogorske i ruske manjine članove nacionalnih saveta biraće putem elektorske skupštine, što podrazumeva da građani svojim potpisima podrže predstavnika u elektorskoj skupštini koji će u njihovo ime učestvovati u biranju sastava nacionalnog saveta.

Od 18 nacionalnih zajednica čiji se predstavnici biraju neposrednim izborima najbrojnije po broju upisanih u birački spisak su mađarska sa preko 129.000, bošnjačka sa više od 103.000, romska sa preko 66.000 birača i albanska da oko 36.000 upisanih birača.

Republička izborna komisija proglasila je 58 izbornih lista. Najviše prijavljenih lista – sedam ima rusinska nacionalna manjina koja je jedna od malobrojnijih zajednica sa nešto manje od 8.000 upisanih birača. Najbrojnija mađarska zajednica ima samo dve izborne liste.

Na izborima za Bošnjački nacionalni savet prijavljene su četiri liste, za Romski nacionalni savet pet, a za Albanski šest lista.

Zakon o Nacionalnim savetima nacionalnih manjina propisuje da, u zavisnosti od broja pripadnika nacionalne zajednice, broj članova nacionalnog saveta varira od 15 do 35 članova. Zajednice koje na popisu imaju manje od 10.000 pripadnika imaju 15, a nacionalne zajednice sa više od 100.000 imaju 35 članova.

Nacionalni saveti imaju ovlašćenja u uređivanju obrazovnog progama na jeziku svoje nacionalne zajednice, kao i u oblasti kulture, informisanja i drugim oblastima.