Izetbegović: Do kraja marta formirati vlast (VIDEO)

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednik Stranke demokratska akcije (SDA) Bakir Izetbegović izrazio je nadu da će novi saziv Vijeća ministara BiH biti formiran do kraja marta.

Napomenuo je da bi tokom tog mjeseca trebala biti definirana parlamentarna većina koja bi trebala predvoditi vlast na državnom nivou u narednom četverogodišnjem mandatu.

Govoreći o partnerima u vlasti, kazao je da za sada ne vidi spremnost Demokratske fronte (DF) da bude dio vladajuće koalicije zbog čega nije htio time spekulirati.

Podsjetio je da je SDA još prošle godine pozvala na široku koaliciju, ali danas smatra da ona nije realna opcija, a ono što mu izgleda kao najvjerojatnije je da će u toj koaliciji biti Savez za bolju budućnost (SBB).

– Koliko vidim to je ono što je sada realno, a uz SBB tu bili još trebala biti Partija demokratske akcije (PDA) i Stranka demokratske aktivnosti (A-SDA), budući da već četiri mjeseca nemamo odgovor od partija ljevice – pojasnio je.

Na uspostavljanje kolacije na državnom nivou čeka se i da bi zasjedao Predstavnički dom PSBiH, ističe Izetbegović, ali smatra da ovakvu situaciju treba prevazići i ne ulaziti u daljnje polemike.

– Aktivaciju Akcionog plana za članstvo (MAP) u Sjevernoatlantskom savezu (NATO) treba tetirati kao tehničku stvar, jer postoje svi relevantni zakoni i sve odluke usvojene. Trebamo se pridržavati Ustava i zakona – zaključio je Izetbegović.

Na kraju je najavio da će poziciju na koju je danas imenovan obavljati časno kako bi se osigurao kvalitetan rad tog zakonodavnog tijela, a ujedno je čestitao građanima BiH 1. mart – Dan nezavisnosti BiH koji je, kaže, potvrda digniteta, identiteta, samosvojnosti, ponosa i snage BiH.

Pročitajte...