Izetbegović: Godinu na izmaku obilježilo neizbježno vraćanje u prošlost

SARAJEVO, 28. decembra (FENA) – Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović ocijenio je danas na novogodišnjoj pres-konferenciji ove stranke da je prošlu godinu obilježilo neizbježno vraćanje u prošlost.

Kako je kazao, prošlo je četvrt vijeka od početka agresije, prvih sukoba i nezapamćenih stradanja, kao i deset godina od presude Međunarodnog suda pravde za bivšu Jugoslaviju protiv Srbije za počinjeni genocid u Srebrenici.

Ove godine, napomenuo je, zatvorena su vrata Suda u Haagu, a rad ove institucije okončan je izricanjem važnih presuda i to Ratku Mladiću te u predmetu Jadranko Prlić i drugi, čime je dat pečat o etničkom čišćenju i stravičnim zločinima počinjenim u BiH.

– Presude su donesene protiv pojedinaca, a one su bile prilika da se skine hipoteka s naroda i omogući proces pomirenja, ali srpski i hrvatski političari nisu iskoristili ovu šansu i bez suosjećanja sa žrtvama okrenuli se negiranju presuda – stav je Izetbegovića.

Naglasio je da je SDA u proceduru uputila izmjene Krivičnog zakona kojima će se zabraniti javno negiranje genocida i drugih zločina koji su potvrđeni na sudovima.

Identificirao je i političare koji su radili protiv interesa BiH u ovoj godini, kazavši da je na snazi bila višemjesečna blokada rada institucija, posebno izdvajajući u vezi s tim predsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Govoreći o sastancima Dodika s predsjednikom Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Draganom Čovićem, Izetbegović je ocijenio da se na njima dogovaraju neprovodive stvari te da se Bošnjaci ne mogu isključivati iz dogovora.

SDA se, istakao je, odlučno suprotstavila u ovoj godini terorizmu i ekstremizmu, posvetila se jačanju nepristrasnog pravosuđa i odbrani teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH.

Izetbegović je izrazio nadu da će u januaru naredne godine biti predat Upitnik Evropske komisije, nakon čega bi trebao uslijediti kandidatski status BiH za članstvo u Evropskoj uniji.

(FENA) L.A.

Pročitajte...