Izetbegović i Novalić posjetili Tuzlanski kanton

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović i premijer Federacije BiH Fadil Novalić boravili u posjeti TK. Sastali sa premijerom Denijalom Tulumovićem, predsjednikom Skupštine TK, Žarkom Vujovićem i članovima Vlade. Na sastanku su upoznati sa ekonomskom i zdravstvenom situacijom u Tuzlanskom kantonu.

Vlada Tuzlanskog kantona dobila je podršku državnog i federalnog nivoa kada su u pitanju mjere koje poduzima u borbi protiv negativnih posljedica epidemije koronavirusa. Premijer TK, Denijal Tulumović istakako je kako  prioritet u otklanjanju posljedica treba da ima privreda.

– Delegaciju državnog i entitetskog nivoa upoznali smo sa mjerama koje poduzima Vlada TK. Mi sve svoje mjere konceptualno koordiniramo sa Vladom FBiH da ne bi došlo do preklapanja, odnosno kako bismo proširili obuhvat privrednih subjekata kojima će biti pružena pomoć, kazao je premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović.

Premijer Fadil Novalić pohvalio je rad Vlade TK, mjere koje poduzimaju, naročito u zdravstvenom sektoru.

– Imaju sve podatke, imaju spremne mjere koje se ne poklapaju sa Vladom FBiH. To je znak da prate ono što mi radimo i stvarno sam vrlo pozitavan u očekivanju da ćemo ovu krizu prevazići na najbolji mogući način. Treba pohvaliti TK kako radi sa pandemijom u zdravstvenom smislu. Već od 12. aprila nema novih slučajeva zaraze. U budućnosti ćemo se više baviti ekonomijom i očigledno je da TK ima za to sposobne igrače. U tom smislu im stojimo na raspolaganju i bit ćemo apsolutno jedna dobra ekipa za preovladavanje krize, naročito ekonomskih posljedica, naglasio je premijer FBiH Fadil Novalić.

Na području Tuzlanskog kantona registrovano je 12.000 obrta, koji su zbog zabrane rada naročito pogođeni epidemijom koronavirusa. U preovladavanju posljedica ističe premijer Novalić, mogu očekivati punu podršku Vlade FBiH.

– Za obrte nema nikakvog uvjeta. Po automatizmu će dobiti potporu Vlade FBiH. Svi obrti će dobiti pomoć, nema selekcije. Smatramo da su jako pogođeni i da je tu zaposlen veliki broj ljudi. Ukoliko bude usvojen Zakon sljedeće sedmice, od 1. maja će se moći primjenjivati. Primjenjivat će se i mjesec poslije pandemije, tako da će se nadoknaditi i mjesec mart, dodao je premijer Novalić.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović naglasio je da ga raduje činjenica da zakonodavna i izvršna vlast u Tuzlanskom kantonu imaju dobru saradnju.

Danas smo vrlo kvalitetno razmijenili informacije. Razgovarali smo o nizu pitanja, u odnosu na MMF aranžman, distribuciju sredstva koje dolaze od PDV-a, u vezi sa gradnjom obilaznice, kazao je Izetbegović.

Prokomentarisao je i neusvajanje odluke o povlačenju sredstava od MMF-a.

– Ta odluka o povlačenju sredstava od MMF-a nije pratila odluku MMF-a. Ministar Bevanda je treba uskladiti, i to treba uraditi što prije, dodao je.

Sastanku su prisustvovali i ministri u Vladi FBiH Salko Bukvarević i Edin Ramić. Delegacija je nakon sastanka u zgradi Vlade TK posjetila UKC Tuzla, Termoelektranu Tuzla i KO SDA TK. Tom prilikom istaknuta je važnost kliničkog centra kao perjanice i uzdanice zdravstva u TK, te Termoelektrane kao najvećeg proizvođača električne energije u BiH.

(RTVTK)

Pročitajte...