Izetbegović i Ramić u Srebrenici na 28. godišnjicu ubistva 74 Bošnjaka na sportskom igralištu: Zločin za koji niko nije odgovarao

U Srebrenici su danas boravili predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović, i ministar za raseljene osobe i izbjeglice Federacije Edin Ramić. Obišli su mjesto stradanja bošnjačkih civila na kojem je od četiri granate ispaljene s položaja vojske RS-a ubijeno 74 ljudi i ranjeno više od 100 Bošnjaka. Nakon obilaska Memorijalnog centra Potočari, susreli su se i sa članovima Inicijative Moja adresa Srebrenica. Iskazana je zabrinutost zbog loše političke situacije u Srebrenici.

Novinarka: Devleta Brkić

U Srebrenici je danas obilježena 28. godišnjica zločina nad bošnjačkim civilima, u kojem je na današnji dan 1993. godine od četiri granate ispaljene sa položaja tzv. vojske RS ubijeno 74 a ranjeno više od 100 Bošnjaka.

Danas na tribinama igrališta 74 para obuće, u znak sjećanja na one koji su svoj život izgubili tog 12. aprila 1993. godine, a danas bi bili očevi, majke… Tog dana mladi Srebreničani su organizirali turnir u fudbalu koji je okupio veliki broj građana i djece. Svjedoci kažu da napad niko nije očekivao, jer je za sigurnost Bošnjaka u enklavi tih dana brinula vojska pod komandom francuskog generala Filipa Moriona.

– Pri prolasku upravo na ovim tribinama sam vidio jednog dječaka koji je svirao uz violinu i oko njega je bilo dosta okupljenih, dok su ostali igrali fudbal. Nisam se dugo zadržao gore u čaršiji. Pri povratku od ove kuće koja je iza nas nekih 50 metara, kada sam naišao pale su granate. Neki kažu tri neki dvije, ja sam čuo dvije detonacije napravile su strašan masakr, kazao nam je Hasan Hasanović.

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, koji je danas boravio u Srebrenici, kazao je da nažalost još niko nije odgovarao za ubistvo 74 mlade i ranjavanje više od sto osoba.

– Ovo je jedno od mjesta masakra nad Srebreničanima, mjesto patnje. Mi smo danas tu s majkama, sa preživjelima, sa aktivistima iz Inicijative “Moja adresa Srebrenica” dan pred ramazan da budemo uz njih. Da pokažemo da smo uz njih, da pokažemo da nisu sami. Dakle da se sjećamo i da vidimo šta još treba uraditi da se te rane ublaže, da tim ljudima koji su ostali, i koji nose užasan pritisk prošlosti a nažalost i sadašnjosti, pomognemo, istakao je Izetbegović.

U okviru današnje posjete Srebrenici predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine položio je cvijeće i žrtvama genocida u Memorijalnom centru Potočari-Srebrenica, nakon čega je održao i sasatanak sa mladim timom koji radi na novim istraživačkim projektima u Memorijalnom centru. Nakon toga je sa federalnim ministrom za raselje osobe i izbjeglice, te majkama položio i kamen temeljac za izgradnju Doma za stara lica, koji se gradi u Potočarima u okviru projekta “Ljubav za majke Srebrenice” kojeg realizuje MFS Emmaus.

– Emmaus kreće sa gradnjom jednog objekta koji će biti neophodan u vremenu koji je pred nama. Trebat će im tu pružiti ruku i pomoći, zato smo tu da zajedno s njima položimo kamen temeljac. A sam Memorijalni centar u Potočarima radi dobar posao. Sve su aktivniji, tako da sve u svemu života ima, borba se nastavlja i napori da se u Srebrenici ostane, da se život obnovi, da se ne zaboravi, poručio je Izetbegović.

Pomoćnik direktora MFS Emmaus Elmedin Škrebo kazao nam je da ih raduje podrška ovoj pozitivnoj priči, dodajući da je Ministarstvo za raseljene osobe i izbjeglice Federacije BiH već jednim dijelom podržalo aktivnosti izgradnje ovog kompleksa.

– Ono što je za nas značajno jeste njihov pozitivan stav prema svemu što mi radimo. Obećali su i u budućnosti podržavati sve ono što mi radimo, naše projekte naročito sa majkama Srebrenice. Tako da nema razloga da ne budemo optimisti u budućnosti u tu njihovu podršku. U to ime im zahvaljujemo, naročiti Ministarstvu kao najvećem partneru u ovim projektima koje realizujemo u RS, naglasio je Škrebo.

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović i ministar Edin Ramić sastali su se danas i sa predstavnicima Inicijative „Moja adresa Srebrenica“ kako bi razgovarali o političkoj situaciji u Srebrenici.

(RTVTK)

Pročitajte...